A Visa új kezdeményezése

A Visa International igazgatótanácsa nagyszabású kezdeményezést indított olyan, következő generációs feldolgozó rendszerek fejlesztésére, amelyek a helyi szolgáltatások kialakításakor a korábbinál jóval nagyobb rugalmasságot biztosítanak, ugyanakkor a tranzakciók volumenének és komplexitásának globális növekedésével is képesek lépést tartani.

“Ekkora léptékű fejlesztésre a VisaNet rendszer létrehozása óta nem volt példa” – nyilatkozta Malcolm Williamson, a Visa International vezérigazgatója. “A jövőben javulni fog rugalmasságunk a regionális tranzakció-feldolgozási megoldások fejlesztése terén, és garantálni tudjuk majd a kártyaforgalom évről-évre tapasztalt kétszámjegyű bővülésének kezeléséhez szükséges méretezhetőséget. E fejlődéssel párhuzamosan arra is lehetőségünk nyílik, hogy magasabb hatékonysági szintet érjünk el az internet fizetési platformként történő hasznosításában.”

A Visa nemzetközi feldolgozó rendszereiből álló VisaNet tavaly összesen 1,8 billió USA dollárt meghaladó összegű fizetési tranzakciót dolgozott fel, csúcsidőben pedig több mint 4000 hitel- és terheléses kártyaműveletet támogat másodpercenként. A VisaNet a világ legkiterjedtebb pénzügyi feldolgozó-hálózata.

A VisaNet rendszerben az elkövetkező öt év során végbemenő fejlesztések a VisaNet Distributed Processing Solution (VDPS) elnevezésű új architektúrára épülnek. A VDPS a regionális ellenőrzési képességet és a kapacitást javító hardver-, szoftver- és összekapcsolási bővítések révén tovább erősíti a Visa fizetésfeldolgozás terén kivívott nemzetközi vezető szerepét. A VDPS a Visa U.S. A tavaly az Egyesült Államokban Visa Direct Exchange címen elindított programjára épül, amelynek célja intelligens üzenetkezelési képességgel és emelt szintű feldolgozási teljesítménnyel rendelkező IP-alapú hálózat kialakítása. A költséghatékony feldolgozási és globális együttműködési képességekkel felruházott VDPS architektúra rendkívül rugalmasan méretezhető, és ez által bármely régió piaci igényeit képes kielégíteni a világon. Az IP-alapú hálózatra történő nemzetközi átállással és a folyamatban lévő más jellegű bővítésekkel párhuzamosan, a VDPS eredményeként olyan globális feldolgozási kapacitás jön létre, amely méret, rugalmasság és megbízhatóság terén egyaránt folyamatos elsőséget garantál a VisaNet részére.

A Visa-termékekkel végrehajtott tranzakciók száma tavaly 18%-kal 25 milliárdra emelkedett. A kártyabirtokosok számának emelkedését, a készpénzes és csekkes fizetések visszaszorulását, valamint az új fizetési lehetőségek – az intelligens lapkát illetve mágnes csíkot hordozó hitel- és betéti kártyák, a mobiltelefonnal vagy kéziszámítógéppel végzett fizetések, továbbá a nagy értékű vállalatközi eladások – tömeges elterjedését látva a Visa a jövőben is tartós kétszámjegyű növekedésre számít. A VDPS szerves részét képezi a Visa univerzális kereskedelem (u-commerce) megvalósítására irányuló folyamatos erőfeszítéseinek, amelyek a tér- és időbeli kötöttségektől mentes, tetszőleges eszközzel folytatható, biztonságos és kényelmes tranzakcióvégzés feltételeit hivatottak megteremteni.

A fizetések világszerte várható, robbanásszerű növekedését szem előtt tartva megtervezett VDPS-rendszer a jelenlegi hardver- és szoftverelemek frissítését is elvégzi az új alkalmazások mielőbbi bevezetése, a tranzakció-jóváhagyási kapacitás bővítése, valamint a klíring és az elszámolás ésszerűsítése érdekében.

Az új, osztott környezet kialakítását célzó stratégia értelmében ugyanakkor a hat regionális Visa-szervezet mindegyike saját dedikált adatközpontban telepítheti, kezelheti és szabhatja testre a hardvereket és szoftvereket. A Visa U.S.A. Direct Exchange programjához hasonlóan, ez a kezdeményezés a többi régió számára is lehetőséget nyújt arra, hogy mielőbb helyi fejlesztésű, innovatív termék- és szolgáltatáskomponenseket vezethessenek be a helyi adottságok kihasználására. Az adatközpontok továbbra is működtetik a globális alkalmazásokat, a Visa International pedig felelősséget vállal az összes érintett rendszer globális együttműködési képességének teszteléséért és tanúsításáért – így garantálva a Visától megszokott páratlan megbízhatóságot és kényelmet.

Brian Huckett, a Visa International CEMEA régiójának üzleti támogató tevékenységéért felelős elnök helyettese szerint a Visa megoldása rendkívül célravezető, és bevezetésének időzítése is tökéletes. “Minden iparágban megfigyelhető, hogy a piacvezető vállalatok osztott elrendezésűre alakítják át üzleti rendszereiket, részben a technológia fejlődése miatt, részben pedig azért, mert ügyfeleik mindinkább egyedi és kényelmes megoldásokat igényelnek. A Visa és tagintézményei azért döntöttek a VDPS mellett, mert az olcsóbb, könnyebben módosítható és hatékonyabb rendszert kínál a globális márkához kapcsolódó helyi megoldások kialakításához.”

# # #

Szerkesztők figyelmébe:

A Visa a világ piacvezető fizetési márkája és legkiterjedtebb nemzetközi fizetőrendszere. A világszerte több mint 22 millió helyen elfogadott Visa-kártyák éves összesített forgalma meghaladja az 1,8 billió (1012) USA dollárt. A Visa élen jár az új fizetési termékek és technológiák kifejlesztésében – ezzel is 21 ezer pénzügyi tagintézménye és azok kártyabirtokosai javát szolgálja. A Visa vezető szerepet tölt be az internet-alapú fizetések terén, és aktívan munkálkodik az univerzális kereskedelem
(u-commerce) gyakorlati megvalósításán: olyan tér- és időbeli korlátoktól mentes üzleti környezet létrehozására törekszik, amelybe, az igénybe vett eszköz típusától függetlenül, bárki bekapcsolódhat.

Címkék: Hírforrás