A Compaq Magyarország 2 munkatársa megszerezte a legmagasabb project manageri képesítést

A napokban megszületett az első két nemzetközileg elismert PM vizsga bizonyítvány a Compaq Magyarország csapatában: Farkas Tamás és Fekete Zsolt megszerezték a Project Manager Professional (PMP) képesítésüket, így mostantól certified PM-ként végzik napi munkájukat a Compaq csapatban.

A bizonyítvány elsősorban külföldön elismert minősítés, de Magyarországon is egyre több helyen felbukkan, mint a projektmenedzser gyakorlati tapasztalat és lexikális tudás elismerésének formája. Hazánkban -most már- összesen 10 PMP-vel rendelkező szakember dolgozik, közül 4 külföldi állampolgár.
A Project Management Institute (PMI: http://www.pmi.org) 1969-ben alakult meg, több mint 75 ezer tagja van -cégek és természetes személyek. A PMI projektvezetési szabványokat állít fel, szemináriumokat tart, képzési programokat indít. Vizsgája két részből áll: egy életrajz beadásával kell pályázni (a referenciák és a projektek részletes bemutatásával, a projektvezetés különféle ismeretterületei szerinti bontásban), s ha az életrajz megfelel, akkor egy kimerítő, valamennyi projektvezetési területet felölelő tesztet kell megírni a jelentkezőnek. A PMP képesítés megőrzéséhez továbbá nagyon aktív PM tevékenység szükséges, hiszen a diplomát kiállító szervezet (Project Management Institute – PMI) valamennyi projekt részvételt, tudományos munkát pontoz majd a jövőben, hogy őrködjön a minősítés súlya felett. A megszerzőknek időről időre újból vizsgát kell tenniük, automatikusan bekerülnek egy adatbázisba, és állandó, éves figyelőrendszerben folyamatosan értékelik projektjeiket, tudományos és szakmai munkájukat, melynek része, hogy többek között előadásokat kell tartaniuk, publikációkat kell megjelentetniük, szakmai fórumokon kell résztvenniük. Aki elhanyagolja az ez irányú munkát, az elveszíti a képesítését. A PMP képesítésű projektvezetőket sok cég keresi, s a nyilvántartásban vezetik, hogy ki éppen milyen projektben dolgozik. Egyre több szervezet követeli meg a projektvezetőitől, hogy megszerezze a PMI képesítését, a Project Management Professional Certificate-et; melyet a világ valamennyi országában elfogadnak, mint projektvezetői vizsgát. Eddig 16 ezren szerezték meg ezt a PMP képesítést. A tapasztalt projektvezetők iránt nagy lévén a kereslet, sokuk szabadúszóként dolgozik.

Címkék: Hírforrás