“A háló, ami szabaddá tesz” – e-Learning – eBroker Konferencia

A háló összeköt és megtart mindent, ami belekerül. Az ember egyik legősibb eszköze ez, melynek használatát a természettől tanulta meg. A "háló" rezdülései mentén elindul az információ majd választ követel.

A konferencia sajtóháttéranyaga.

A modern hálózati gazdaságban az információ-áramoltatáshoz és a döntésekhez legalább ilyen kifinomult megoldásokra van szükség. Az e-Learning és az eBroker olyan internet alapú információs csatornák, melyek összekötik a tudással rendelkező embereket és az általuk közvetített információt. Ezek az információk tartalmazzák azokat a nélkülözhetetlen alapelemeket, amelyre a tudásbázisú társadalom épül. A globális üzleti világban a tudás nem csak a szervezetek, hanem az egyén legjelentősebb versenyelőnye is.
Az internet ma behálózza a világot, semmilyen külső körülmény nem befolyásolja. Az egyének és a szervezetek is olyan mélységű és minőségű kommunikációt folytatnak rajta, amilyet pillanatnyi pozíciójuk éppen megkíván.
Az e-Learning és az eBroker abban közös, hogy mindkettő olyan virtuális műhely kialakítását és működtetését teszi lehetővé, melyben az emberek maguk szabályozzák a részvétel mélységét és minőségét.

e-Learning

Minden idők egyik legnagyobb féligazsága, hogy a tudás – hatalom. Ahhoz, hogy a tudás valóban hatalommá válhasson, olyan eszközökre és gyakorlati hozzáértésre van szükség, amely lehetővé teszi annak alkalmazását. Az informatika drámai fejlődése most arra ösztönöz, hogy újragondoljuk a tudás megszerzésének és alkalmazásának hagyományait.

Az Easy Learning Hungary Kft. és az IQ ConsultinG Kft. stratégiai együttműködésének keretében olyan e-Learning szolgáltatásokat fejlesztett ki, melyek megfelelnek partnereik magas szintű tartalmi és formai elvárásainak, illetve jelentősebb informatikai beruházások nélkül könnyen és gyorsan megvalósíthatóak.

Az internetnek rendkívül erőteljes szervezeti kultúraalakító hatása van: új alapokra helyezi az üzleti kommunikációt, és határozottan kezdi átformálni a vállalat működésének alapfolyamatait, ezen belül az oktatási igényeket is jelentősen befolyásolja. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a belső karrierpályák kialakításához és az intenzív munkaerő-gazdálkodáshoz jelentős támogatást nyújt.

Sokan úgy gondolnak a számítógéppel támogatott tanulási lehetőségekre, mint olyan informatikai fejlesztésekre, ahol a kezdeti lépések megtételéhez is sok tízmillió forintos beruházásra van szükség. Az Easy Learning és az IQ ConsultinG, mint független tanácsadók abban érdekeltek, hogy partnereik üzleti teljesítménye javuljon. Ezért olyan befektetési lehetőséget ajánlanak, melynek kockázata és költségei már a kezdeti szakaszban is minimálisra csökkenthetők.

TudásMenedzsment – a szervezeti szintű tanulás folyamata

A TudásMenedzsment egy olyan egyedülálló stratégiai koncepció, amely lehetővé teszi a vállalatnál felhalmozódott információk, tapasztalatok és szakismeretek tudatos és rendszerezett használatát. A hangsúly azon a sajátos integráló erejű folyamaton van, melyen keresztül az egyéni értékek könnyen és gyorsan mobilizálható szervezeti szintű erőforrássá válnak. A TudásMenedzsment így a vállalati célkitűzések teljesítésének legmagasabb szintű eszköze, amely egyesíti magában az emberi erőforrás gazdálkodás, a folyamat-menedzsment és a változás-kezelés stratégiai kérdéseit.

Think big, act small”, vagyis nagy dolgok néha meglepően egyszerűen megvalósíthatóak. Az e-LearninG koncepció a vállalatnál már meglévő számítástechnikai infrastruktúra kreatív használatára ösztönöz. Azt javasolja, hogy az újszerű tanulási lehetőségek kipróbálása ne jelentős informatikai beruházásokkal induljon. Legyünk leleményesek és próbáljuk első lépésként azokat az erőforrásokat használni, amelyek amúgy is rendelkezésünkre állnak. Hiba lenne összekeverni a célokat az eszközökkel. Ami igazán sikeressé teheti az on-line TudásMenedzsmentet, az a megfelelő tartalom. A tartalom pedig mindig kapcsolatrendszerek működésének a gyümölcse. Ezért az e-LearninG egyben közösségépítést is jelent.

eBroker
A hazai internetes alkalmazások térhódítása nem hagyta érintetlenül a banki és brókerpiaci szolgáltatások palettáját sem. Az Inter-Európa Bank mindig élen járt a fejlett technológiákat alkalmazó szolgáltatások fejlesztésében, amit jól példáz BankoNETŇ rendszere, mely a hazai e-banking alkalmazások úttörőjének számít. A korábbi bankstratégiai célok mentén haladva 2000. májusában került kifejlesztésre a bankcsoport internetes információs és kereskedési rendszere, az eBroker, amely az elmúlt egy évben jelentős piaci elismerést váltott ki, mind a felhasználók, mind a konkurens szereplők körében.

1000 ügyfél, 35 000 teljesült tranzakció és 14 milliárd forintos on-line forgalom. Ezek az egy éves eBroker legfontosabb adatai.

Ennek a szolgáltatásnak az igénybevételével az ügyfél közvetlen kapcsolatba kerül az IE-New York Broker Rt. kereskedési rendszerével és ezen keresztül magával a tőzsdével. Az eBroker real-time árfolyam-információkat, híreket, elemzéseket és a befektetési döntés meghozatalához szükséges valamennyi információt biztosítja ügyfelei számára. A világhálónak köszönhetően ügyfeleik nincsenek ügyfélszolgálati irodához, bankfiókhoz vagy telefonhoz kötve, így elkerülhető az esetleges sorban állás, felesleges várakozás. A fedezetvizsgálatot követően az eBroker-ügyfél megbízása azonnal bekerül a rendszerbe és egyben teljesül is, melyre 30 másodpercen belül visszaigazolás érkezik.

Az eBroker további előnye, hogy az ügyfél idő és földrajzi korlátok nélkül bármikor tájékozódhat készpénz- és értékpapír-állománya aktuális állásáról, sőt a rendszer elvégzi a portfólió valós idejű árfolyamokon való beértékelését is.
Az eBroker jelenleg tőzsdei részvények és Hunnia befektetési jegyek – közeljövőben a kínálat külföldi részvényekkel és további befektetési jegyekkel is bővül- adás-vételéhez nyújt megbízási felületet. A www.ebroker.hu oldal sajátossága, hogy – egyedülálló módon- speciális pénzügyi portálként is funkciónál, melyen naponta 4500-6000 közötti oldalletöltést regisztrálnak.

Az elmúlt év tapasztalatait, ügyfélvisszajelzéseit és a folyamatosan változó piaci igényeket figyelembe véve a közelmúltban tartalmilag és külsőségeiben is megújult az eBroker kereskedési rendszere.
A külső oldalak élénkebbek, dinamikusabb színvilágúak lettek, az oldalak letöltése pedig lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, mint korábban. A rendszert felkészítették a többnyelvűségre, így hamarosan az angol nyelvű változat is elérhető lesz.
A kereskedési rendszeren belül újdonságnak számít, hogy ezentúl különböző szempontok szerint is lehet rendszerezni az adatokat, a jegyzett részvényekre vonatkozóan hozzáférhető lesz a kötéslista és egyetlen képernyőn egyszerre két részvény adatai is megjelenhetnek.
A megújult rendszert képessé tették arra, hogy az ügyfél összes megbízását összesítse, illetve, hogy a személyesen vagy telefonon adott megbízásokat módosítsa, visszavonja. Továbbá képes kalkulálni az egyes, nyitott vagy lezárt pozíciók nyereségességét is.
Fontos változás az optimális készletpárosítás. A jogszabályok 2001. januári változásaihoz igazodva az ügyfél mostantól egy eladási megbízás megadásakor kiválaszthatja a számára legoptimálisabbnak tartott bekerülési értékű részvényt.

Az eBroker szolgáltatása kizárólag internet alapú, az ügyfeleknek csupán egy felhasználónévvel és egy jelszóval kell rendelkezniük, amelyet a számlanyitásnál átvett PIN-boríték tartalmaz. Az ügyfelek adatait a jelenleg forgalomban lévő legmodernebb SSL titkosítási rendszer védi.

Címkék: Hírforrás