Áprilistól egész Győr szelektál

Áprilistól Győr egész területére kiterjed majd a szelektív lakossági hulladékgyűjtés. Az önkormányzat, a kommunális szolgáltató és az Öko-Pannon Kht. által közösen finanszírozott és működtetett program 130.000 ember háztartási hulladékának újrahasznosítására nyújt lehetőséget.

A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését két évvel ezelőtt hirdette meg az önkormányzat Győr városában. A sikeres kísérletet a Győri Kommunális Szolgáltató működtette a város egy területén. Gönci Beáta -a kommunikációt és a lakosság felkészítését végző Öko-Pannon Kht. ügyvezetője – elmondta: “A közeledő Európai Uniós csatlakozás már most szükségszerűvé teszi a korszerű hulladékgazdálkodás fokozatos kialakítását. A program ezért jött létre és hisszük, hogy a kezdeti sikeres kis lépéseket nagyobbak válthatják fel, nemcsak Győrben, hanem az ország más régióiban is. Ennek az akciónak a sikerét azt gondolom elsősorban a feladathoz felnőtt lakosságnak köszönhetjük, hiszen csak az ő hatékony közreműködésükkel, az általuk helyesen szortírozott anyagokkal tudtunk és tudunk a jövőben mi tovább dolgozni.” Az elmúlt két év során összesen kb. 65 tonna papírt, műanyag palackot, fehér, illetve színes üveget gyűjtött össze a lakosság szelektíven. Ebből eddig 53 tonna került értékesítésre. Az 1998-ban megkezdett kísérleti program mostantól teljes jogú városi programként működik majd. Április 15-én kezdték meg és 30-ra be is fejezték a tervezett 130 gyűjtősziget felállítását. Az új szigetek az eddigi 4 helyett 5 tartályból állnak majd. A már eddig is külön gyűjtött színes és fehér üvegek, a műanyag palackok és a papír jellegű csomagolóanyagok mellett mostantól külön helyet kapnak a veszélyes háztartási hulladékok (festékek, akkumulátorok, elemek, stb.) is. A 1998 óta kint lévő 15 gyűjtőszigetet szintén lecserélték. Az önkormányzat által megszavazott támogatás egy részéből új, a környezetbe az eddiginél jobban illeszkedő, praktikusabb gyűjtőtartályokat helyeznek ki.

A kommunális szolgáltató egy zárt, biztonságos, sokszorosan ellenőrzött működési rendszert alkalmaz majd a begyűjtés és a szállítás során, amivel többek között a lakosságot is biztosítani kívánja arról, hogy a begyűjtött hulladék eljut rendeltetési helyére. Heti egyszer gyűjtik majd be az egyes konténerek tartalmát, illetve szükség esetén megismétlik az ürítést.

A már bevált hármas együttműködésében a Győri önkormányzat idei költségvetésében 44 millió, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. 16 millió forinttal járul hozzá a szükséges tartályok beszerzéséhez és felállításához, valamint a rendszer működtetéséhez. A csomagolóanyagok újrahasznosításának koordinációjára létrejött Öko-Pannon Kht. 9 millióval támogatja az ez évi programot.

További információk:
Öko Pannon Kht. – Gönci Beáta (313-7034)
Győri Kommunális Szolgáltató – Kovács Barnabás (06-96-516-602)
Győri Önkormányzat – Németh Zoltán (09-96-522-200)
Noguchi & Peters – Szémann Tamás (312-7289

Címkék: Hírforrás