A Mol lesz a befutó Gdanskban?

A jelek szerint a gdanski kőolaj-finomítóra (RG) a Mol pályázatán kívül csupán egy ajánlat érkezik a mai határidőig. A regionális vezető szerep megszerzése a gázüzletág vesztesége miatt továbbra is kérdéses.

Mit lehet tudni a vetélytársról?A Mol mellett versenyben maradt nyugat-európai-amerikai érdeklődő az angol Rotch csoportból – 180 benzinkútja van Nagy-Britanniában -, az MW Kellog amerikai cégből és néhány nyugati bankból áll.

A Bloomberg hírügynökség információja szerint mindössze két cég, a Mol és az amerikai Rotch Energy Limited adott be pályázatot a gdanski finomítóra az átvilágítás elvégzése után. A Bank Handlowy, a Polimex Cekop és a lengyel kőolajipari magáncégekből alakult Konsorcjum Gdanskie ugyanakkor visszavonta korábban tett ajánlatát.

A gdanski kőolaj-finomító privatizációját lebonyolító Nafta Polska a részvények saját tulajdonban lévő legföljebb 75 százalékát kínálja megvételre (a többi részvény az államé). Januárban hat jelentkező közül választotta ki azt az öt érdeklődőt, amellyel tárgyalásokat kezdett a részvényértékesítésről.

Az öt cég, amely három konzorciumba tömörült volna, február végéig befejezte a lengyel cég átvilágítását, és végső ajánlatukat március 12-én szándékoztak megtenni. Ezután a Nafta Polska értékeli az ajánlatokat, és kiválaszt egy vagy több céget a további tárgyalásokra. A tranzakció az eredeti tervek szerint az idei első és második negyedév fordulóján fejeződött volna be, újabban június elejét emlegetik.

Üröm az örömben

Korántsem biztos ugyanakkor, hogy a másik három pályázó visszalépése a Mol szemszögéből nézve szerencsés fordulat lenne. Ezáltal megnőtt ugyanis annak a valószínűsége, hogy a jelenlegi helyzetben a kincstárügyi minisztérium érvényteleníti a pályázatot, és javasolni fogja az olajipari ágazat privatizációs tervezetének és menetrendjének felülvizsgálatát.

Megismétlődik a 1998-as kudarc?A Nafta Polska már másodszor próbálkozik a gdanski kőolaj-finomító eladásával. Az első, 1998-as kísérlet kudarcba fulladt, mert csak egy érdeklődő volt, a finn Neste, és az is túl alacsony árat, nem hivatalos források szerint csupán 50 millió dollárt ajánlott.

Ez pedig azt jelentené, hogy visszatérnének ahhoz a korábbi koncepcióhoz, amely engedélyezné a legnagyobb lengyel kőolajipari nagyvállalat, a plocki PKN Orlen részvételét a gdanski finomító magánosításában – világított rá Vágó Attila, a Concorde elemzője. A szakember ennek ellenére továbbra is bízik a Mol sikerében, és úgy látja, 70 százalék annak az esélye, hogy eredményt hirdetnek.

A gdanski finomító számokbanA gdanski kőolaj-finomító bevétele tavaly 1,76 milliárd dollár volt az 1999-es 1,25 milliárd után. Adózott nyeresége elérte a 45,3 millió dollárt, ami valamivel több mint másfélszerese az előző évinek.

Mennyi lehet a vételár?

A pályázat elbírálásakor nemcsak a kőolaj-finomítóra ígért vételár számít. Az eladó azt is vizsgálja majd, hogy a finomító bővítését célzó beruházás forrásigényét tudja-e fedezni a jelölt.

A elemzők többsége 150-175 millió dollárra taksálja a céget. Ehhez jön még a fejlesztésre szánt 20-25 millió dollár.

Merrill Lynch: a Mol kilóg a sorból

A neves amerikai befektetési bank a napokban adta ki a feltörekvő piacok olajiparát áttekintő elemzését. Ebből kiderül, hogy a Merrill szakértői feltűnően kedvezőnek találják az olajszektor idei profitkilátásait.

Mire alapozza állítását a Merrill?

• az olajár várhatóan az elmúlt 5-10 év átlaga feletti szinten marad,

• a finomítói árrések is a korábbi várakozásoknál kedvezőbben alakulhatnak

• a csökkenő kamatszint az olajtársaságoknak

Veszteség a gázonVágó Attila, a Concorde elemzője szerint a Mol az idén 79 milliárd forintos veszteséget szenved el a gázüzletágban. Számításaiban ugyanakkor már szerepel a magyar kitermelésen elért 25-30 milliárd forintos nyereség. Így az érték nagyjából megegyezik Merrill 106 milliárd forintos becslésével.

Régiónkból a Mol a gázüzletág vesztesége miatt eleve nem kerülhetett a kedvencek közé. Sőt, a P/E (árfolyam/egy részvényre jutó adózott nyereség) rátára hivatkozva még sokallják is a részvény árfolyamát. Egyébként az idei évre várható 13,4-es P/E nemcsak a térségben jelenlévő társaságok 10-11 körüli ár/nyereség hányadosához képest magas, hanem a borúlátó hazai hangulatot figyelembe véve sem éppen alacsony érték. Az elemzés külön kockázatnak tünteti fel a Molban 9,3 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező OMV-t: az osztrák társaságot ugyanis nem tartják konstruktív részvényesnek.

A kelet-európai térségből a Merrill Lynch a lengyel PKN Orlent rövid távon felhalmozásra, a cseh Unipetrolt pedig kifejezetten vételre ajánlja. Az orosz részvényeket viszont az országkockázattól függetlenül sem tartják vonzónak, mivel azok értéke nagymértékben függ az utóbbi időben rendkívül változékony olajáraktól.

Címkék: archívum