Belföld

Ma nyit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

245 program és több mint 350 új kiadvány várja az érdeklődőket a csütörtökön megnyíló és vasárnapig tartó 10. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A fesztivál díszvendége idén Franciaország lesz, a szerzők közül pedig a világhírű perui író, Mario Vargas Llosa.

Az eseménynek a magyar irodalom csaknem 300 jeles személyisége mellett huszonegy országból 53 író várható. A díszvendég a világhírű perui szerző, Mario Vargas Llosa lesz, akinek Édenkert a sarkon túl című regénye az alkalomra jelenik meg.új kötetét jelenteti meg a jubileumra. A kötetben a szerző a nagy francia festőművész, Paul Gauguin és nagyanyja, Flora Tristán életén keresztül arra a kérdésre keresi a választ, volt-e valaha, s létezhet-e egyáltalán földi paradicsom. Megvalósítható-e a tökéletes társadalom, vagy minden utópikus eszme óhatatlanul erőszakhoz és diktatúrához vezet.

Az idei könyvfesztivál díszvendége – a franciArt ez évi magyarországi programsorozatának keretében – a francia kultúra lesz. A csaknem húsz francia szerző mellett jelen lesznek a legjelentősebb franciaországi kiadók, valamint számos folyóirat képviselői is. A meghívottak között szerepel Michel
Houellebecque, az orosz származású, Goncourt-díjas francia író, Andreď Makine, Jean-Christophe Rufin, és a tavalyi botránykönyves francia művészettörténész, Catherine Millet is.  De részt vesz a rendezvényen többek között a svéd Per Olov Enquist, Pierre Assouline és francia, Robert Jordan amerikai, José Luis Martinez mexikói, valamint Diego Pita spanyol író.

Günter Grass nem lesz jelen a rendezvényen, de az Európa Könyvkiadó a könyvfesztiválra jelenteti meg Ráklépésben című kötetét, amely Németországban tavaly látott napvilágot. A Nobel-díjas író egy II. világháborús “tabu történetet” választott dokumentumregénye témájául. Az évtizedekig agyonhallgatott esemény 1945. január 30-án történt, ekkor süllyesztette el egy szovjet torpedó Danzig (Gdansk) közelében a Wilhelm Gustloff-ot, amely főleg asszonyokkal és gyerekekkel a fedélzetén a biztonságos kikötő felé tartott. Az áldozatok számát 9 ezerre becsülik.

A fesztivál keretében harmadszor rendezik meg az Európai Első Könyvesek Fesztiválját, s ismételten átadják az Év kiadója és az Év kereskedője elismerést, valamint a Budai Díjat. Az utóbbit egy, XII. kerületi pedagógusokból álló zsűri ítéli oda az oktatásban leghasznosabbnak tartott könyv, illetve CD-ROM készítőinek. A látogatók az idén is szavazhatnak a Szép Magyar Könyv 2002 verseny közönségdíjasára.

A könyvvásáron bemutatásra kerülő könyvek mindegyike megvásárolható, illetve megrendelhető, az egységesen 500 Ft-os belépő ára a magyar standok mindegyikén levásárolható.

A könyvfesztivál részletes programja >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik