Közélet

Balhé a Blahán: vizsgálat indul a közteresek ellen

közteres (Array)
közteres (Array)

Óriási felháborodást váltott ki a Facebookon terjedő videó, amelyen az látható, hogy az aluljáróban négy felügyelő testi kényszerrel tart vissza egy középkorú férfit. Megszólalt az önkormányzati rendészet és a rendőrségtől is választ kaptunk az esettel kapcsolatos kérdéseinkre.

Már majdnem 400 ezren nézték meg a videót a Facebookon, amelyen az látható, hogy négy közterület-felügyelő a falhoz nyom és visszatart egy középkorú férfit a Blaha Lujza téri aluljáróban, Budapesten.

A felvételek alapján nem tiszta, hogy pontosan mi történhetett a jelenetet megelőzően, ám annyit ki lehet venni a szóváltásból, hogy a férfi – a közteresek állítása szerint – bliccelt a metrón, majd fellökte az egyik kolléganőjüket, amikor a jegyét kérték.

Az intézkedést tucatnyi járókelő nézte végig, többen szitkozódtak vagy kamerázták az eseményeket, miközben a lefogott férfi segítségért kiáltott. Az egyik felügyelő a kamerázást próbálta megakadályozni, ami tovább hergelte az összeverődött tömeget.

köcsögök

Posted by Beri Barbara Barbi on Friday, May 1, 2015

“A rendelkezésünkre álló információk alapján a felvételen látható férfi, a vele szemben jogszerűen intézkedést kezdeményező közterület-felügyelőink közül az egyik munkatársnőnket tettlegesen bántalmazta” – válaszolta a Hír24 megkeresésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a hivatalos személyek a bántalmazást követően – a törvényben kapott felhatalmazás alapján – a legenyhébb kényszerintézkedést, testi kényszert alkalmaztak, és a férfit a helyszínen visszatartották, amíg a rendőrség a helyszínre érkezett.

“Közterület-felügyelőink a fentieknek megfelelően jogszerűen, szakszerűen, törvényesen és arányosan jártak el, ám minden ilyen esetben – jogszabályi előírás alapján – belső vizsgálatnak is alá kell ezt támasztania. Tekintettel arra, hogy bűncselekmény történt, bővebb információt az esettel kapcsolatban a rendőrség adhat” – tették hozzá.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata lapunknak azt írta, hogy az ügyben a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságára kérdéseinkre küldött válaszadásukig feljelentés nem érkezett.

Kerestük a közösségi oldalon a videó feltöltőjét is, de egyelőre nem reagált az üzenetünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik