Nagyvilág

Obama győzött

obama (obama)
obama (obama)

Barack Obamát újraválasztották az Egyesült Államok elnökének. Győzött Ohióban, s ez biztosította az újraválasztását. A régi-új elnök a Twitteren mondott köszönetet híveinek. Mitt Romney elismerte választási vereségét.

Barack Obamát újabb négy évre megválasztották az Egyesült Államok elnökének – közölte helyi idő szerint kedden éjjel a szavazatszámlálási részeredmények alapján egybehangzóan a Fox News, a CNN és a CBS televízió. Obama úgy szerezte meg az újraválasztásához szükséges elektori szavazatszámot, hogy két kulcsfontosságú csatatérállamban, Floridában (29 elektor) és Virginiában (13 elektor) még nem hirdettek győztest.

A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: AFP

Mitt Romney republikánus párti elnökjelölt elismerte vereségét, és gratulált Barack Obama hivatalban lévő amerikai elnöknek választási győzelméhez. “Ez a nagy kihívások ideje Amerika számára, és imádkozom azért, hogy az elnök sikeres legyen nemzetünk irányításában” – mondta hívei előtt.

Twitteres köszönet, gyengülő dollár

Obama Twitteres mikroblogjában köszönte meg híveinek azt, hogy támogatták az elnökválasztáson. “Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek” – írta a közösségi portálon az amerikai elnök, miután a hírtelevíziók saját összesítéseik alapján jelentették, hogy újraválasztották a hivatalban lévő elnököt. “Újabb négy év… Mindnyájunknak részük van benne. Így kampányoltunk, és ezek vagyunk mi. Köszönöm” – írta.

Obama hívei közben önfeledt ünneplésbe kezdtek az amerikai nagyvárosok utcáin. Hatalmas ujjongó tömeg gyűlt össze Obama chicagói választási főhadiszállásánál, a New York-i Times Square-n és Los Angeles központjában is. Az ünneplők arra várnak, hogy beszédet mondjon az újraválasztott elnök.

Közben a távol-keleti pénzpiacokon, Tokióban és Szingapúrban is gyengülni kezdett az amerikai dollár Obama választási győzelmének hírére.

Ünnepelnek Obama hívei, a képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: AFP

Besegítettek a “billegők”

Az elnök több más “billegő” állam mellett győzni tudott a mindkét kampánystáb által kulcsfontosságúnak tartott Ohióban, és az állam 18 elektorával elérte az elnökválasztói testületben az újraválasztáshoz minimálisan szükséges 270 szavazatot. Ismét bebizonyosodott az a politikai axióma, hogy Ohio elhódítása nélkül republikánus elnökjelölt nem tud győzni az Egyesült Államokban.

A második világháború utáni időszakban ezzel – Bill Clinton után – Obama a második olyan demokrata párti elnök, aki meg tudta szerezni a második mandátumot is, és a Fehér Ház első olyan lakója, akinek 7,5 százalék feletti munkanélküliségi ráta felett sikerült a duplázás.

Bebizonyosodott, hogy igazuk volt azoknak a közvélemény-kutatásoknak, amelyek kis mértékű Obama-fölényt jeleztek előre a “billegő” államokban és hogy Mitt Romneynak a választás napján Ohióban és Pennsylvaniában tett kampánylátogatását az égető szükség diktálta.

Helykiosztás

Az amerikai szenátusban a demokraták, a képviselőházban a republikánusok őrzik meg többségüket, ami megfelel a várakozásoknak. A szenátusi helyekért vívott versenyben a nem végleges adatok szerint a republikánusok három helyet elvesztenek, s ebből a demokratáknak két fős előnyük származik, mert a harmadik esetben egy függetlenként induló jelölt nyert. Róla is azt tartják azonban, hogy a demokraták oldalán fog szavazni.

A képviselőházban megmarad a korábbi jelentős republikánus fölény, ami a ház elnöke, a republikánus John Boehhner szerint azt jelenti, hogy a választók nem akarnak adóemeléseket. Az állami kormányzók versenyében a demokraták egy államban vesztettek, a republikánusok ennek megfelelően eggyel növelték a kormányzóik számát.

Újraválasztották a képviselőház egyetlen magyar származású tagját, Andy Harrist. A republikánus Harris Maryland 1-es választókörzetében a szavazatok 16,4 százalékának összesítése alapján fölényesen, 64,6:31,7 százalék arányban győzött demokrata párti ellenfelével, John LaFerlával szemben.

Az állami kormányzók versenyében a demokraták egy államban veszítettek, a republikánusok ennek megfelelően eggyel növelték a kormányzóik számát, és Barack Obama elnök győzelmének bejelentésekor 30:16 arányban vezettek.

Romney alulmaradt – Fotó: AFP

Soros boldog

Soros György magyar származású amerikai milliárdos befektető örömét fejezte Obama újraválasztása miatt. “Boldogsággal tölt el, hogy Obama elnök győzött. Az amerikai választók elutasították a szélsőséges álláspontokat, megnyitva az utat a kényesebb politikai kérdések előtt” – mondta Soros. Reményét fejezte ki, hogy a republikánusok jobb partnerek lesznek a következő években, hogy az ország elkerülje a “fiscal cliffként” (költségvetési sziklaszirt) emlegetett gazdasági helyzetet.

Soros arra utalt, hogy ha a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia a szükséges költségvetési megszorításokról, a jövő év elején életbe lépnek az automatikus egyenlegjavító mechanizmusok (600 milliárd dollárra tehető adóemelések és kiadáscsökkentések), amelyek a “sziklaszirt” széléről ismét a recesszió szakadékába sodorhatják az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik