Belföld

m

Machos Ferenc (1932)
12 gól 28 válogatott mérkőzésen

A Budapesti Honvéd, majd a Vasas SC belsőcsatára, 1955 és 1963 között 28 mérkőzésen játszott a válogatott együttesben és 12 gólt ért el. – Technikailag és taktikailag kitűnően képzett játékos volt. Jó „iskolában”, a Budapesti Honvéd Aranycsapatában, Kocsis és Puskás között érett válogatott labdarúgóvá. Eleinte elsősorban a befejezés, a gólszerzés terén jeleskedett. Sportpályafutásának második felében ötletesen szervezte a támadásokat, ügyesen irányította társainak játékát. Hatalmas erejű, pontos lövéseivel a kapura mindig veszélyt jelentett. Cselezési készsége és mozgékonysága szintén jóval meghaladta az átlagot. 1957. június 23-án, a Bulgária elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen (4:1) kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Három pompás góljával jelentős érdemeket szerzett a győzelem kiharcolásában.

1955 Czibor Zoltán Budapesti Honvéd 20 gól
Machos Ferenc Budapesti Honvéd 20 gól
2-szer: Czibor Zoltán, Cserjés István, Csuhay József, Disztl László, Disztl Péter, Dózsa Attila, Garamvölgyi Ágoston, Gere László, Gregor József, Gyulai László, Kovács Ervin, Kovács János, Kozma Mihály, Machos Ferenc,

Még Öcsi bácsi halála fölött sem tértünk napirendre, és már itt van az újabb megrázó hír: Elhunyt Machos Ferenc. Minden idők legjobb kispesti csatársora az ötvenes években így állt fel: Budai II, Kocsis, Machos (Tichy), Puskás és Czibor. Ebből a briliáns névsorból most az utolsó ékkő is elhagyott minket. Feri bácsi halála nem csak a nekünk, de az egész magyar labdarúgásnak nagy veszteség.
1954. március 7-én a Salgótarjáni Bányász ellen játszott először a Honvédban, és rögtön góllal mutatkozott be. A bajnokság során még 11 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját, az ő góljainak is köszönhető, hogy a Honvéd az év végén megnyerte a bajnokságot. 1955-ben még jobb évet zárt, a bajnoki cím mellé a gólkirályi trón is az övé lett megosztva a csapattárssal Czibor Zoltánnal. 1956-os év a kispesti Aranycsapat alkonya volt, a dél-amerikai túra után széthullott a legendás gárda. Feri bácsi még 3 évig szolgálta a csapatot, majd 1959-ben a Vasashoz távozott, de előtte még megnyerte a Honvéddal a Közép-európai Kupát.
Az égi futballpályán újra összeáll a legendás csatársor, de már nem a mi gyönyörűségükre játszanak. Feri bácsitól fájó szívvel veszünk búcsút, de az emléke örökké a szívünkben fog élni.

Hosszan tartó betegség után 74 éves korában a Szent Imre Kórházban elhunyt Machos Ferenc korábbi válogatott labdarúgó. A Vasassal 1961-ben, 1962-ben és 1965-ben lett aranyérmes

Ferenc MACHOS 1955-1963 13

Vasas–Real Madrid 0:2
6. perc: 0:1 Justo Tejada
28. perc: 0:2 Justo Tejada

Real Madrid–Vasas 3:1
10. perc: 0:1 Machos
11. perc: 1:1 Alfredo di Stefano
57. perc: 2:1 Alfredo di Stefano
89. perc: 3:1 Justo Tejada

Ajánlott videó

Olvasói sztorik