Gazdaság

Település, iparűzési adó nélkül

Tenk képviselőtestülete január 1-jétől eltörölte az iparűzési adót. Mint a dél-hevesi kistelepülés polgármestere elmondta, ezzel 6-7 millió forint bevételtől esik el az önkormányzat, de talán ezzel maradásra bírják a vállalkozásokat.

Török Margit, aki 1990 óta vezeti a települést, kérdésünkre elmondta, azért döntött így a testület, mert év elejétől jelentősen nőttek a vállalkozók terhei – elég csak a 15-ről 25 százalékra emelkedő evára gondolni –, s ezeket a helyi vállalkozók egyszerűen nem fogják tudni kifizetni. Ha pedig csődbe mennek a vállalkozások, szintén nem fognak iparűzési adót fizetni – magyarázta Török Margit.

Csirkefeldolgozók, gépkocsivezetők

A közel 1300-as lélekszámú településen működik egy csirkefeldolgozó üzem és egy műanyagablak-gyártó cég, egy pékség, egy élelmiszerbolt és sok kényszervállalkozó dolgozik gépkocsivezetőként a visontai bányának. (Jelenleg az őstermelőkkel együtt 38 vállalkozó van.) E vállalkozások iparűzési adója összesen 6-7 millió forintot tesz ki évente. Erről a bevételről mond le az önkormányzat e lépéssel. Mint Török Margit mondta, számukra fontosak ezek a helyi vállalkozók, s az is, hogy ott maradjanak, már csak azért is, mert a 640 munkaképes ember közel harmadának adnak munkát.

Csak jöjjenek, és hozzák autóikat

Nagyon hiányzik a helyi büdzséből ez a pénz, annál is inkább, mert Dél-Heves az ország egyik legelmaradottabb kistérsége, de a képviselőtestület mégis lemondott erről a 6-7 millióról. Látni kell, mennyit lehet elvenni az emberektől – mondta a polgármester. Azt hozzátette ugyanakkor, hogy a vállalkozások figyelmét felhívta a település alapítványára, amelyen keresztül, ha tehetik, támogathatják Tenket.

Arra a kérdésünkre, hogy gondoltak-e arra, esetleg hirtelen megugrik a tenki telephellyel bejelentett vállalkozások száma, a polgármester asszony egészen felvidult. Csak jöjjenek, és hozzák az autóikat is – mondta, utalva a súlyadó-kötelezettségre. „Ha sok több százmilliós cég jönne, talán meggondolnánk magunkat, de ettől nem tartunk.”

Szükség van a munkahelyekre


Hogy mennyire fontos a településnek a munkahelymegtartás, és -teremtés, kiderül a település honlapjának beköszöntőjéből is, ahol többek között azt írják: „Ezeket az oldalakat elsősorban azért hoztuk létre, hogy az elszármazott tenkiek ráláthassanak falujukra, és azért, hogy talán lesz olyan befektető, akinek megtetszik községünk, és eljön hozzánk, nagy családunk tagjává válik és lehetőségeket teremt az itt élőknek. Szükségünk lenne olyan munkahelyekre, ahol nőket foglalkoztatnának.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik