Élet-Stílus

Folyékonyan beszél a hortobágyi holló – videó

hollo(960x640).jpg (holló, )
hollo(960x640).jpg (holló, )

Negró tavaly ősszel került a Hortobágyi Madárparkba azután, hogy a frászt hozta egy idős nőre.

Miközben a papagájokról ma már mindenki tudja, hogy képesek utánozni az emberi beszédet, a varjúfélék intelligenciájáról mind a mai napig viszonylag kevés szó esik. Pedig lenne miről beszélni, amit remekül bizonyít Pinke Melinda videója is (a felvétel a képre kattintva indul):

Igen, jól hallották. A felvételen szereplő holló beszél. Ráadásul tökéletes kiejtéssel. Ahogy azt dr. Déri Jánostól, a hortobágyi Madárkórház vezető állatorvosától megtudtuk, Negró emellett rendkívül közlékeny is: 100 esetből 99-szer “Szevasz Negró” felkiáltással köszönti látogatóit.

A madár tavaly ősszel, egy nyírségi almáskertből költözött a Madárkórházba, miután kedvenc, sokszor hajtogatott mondatával a frászt hozta a kertben dolgozó idős asszonyra. Azért került a Madárkórházba, mert a néni azt hitte, a madár megsérült. Csak később derült ki, hogy azért nem próbált egyáltalán menekülni, mert emberekhez szokott. Déri János szerint a madarat évekkel ezelőtt valószínűleg egy fészekből szedték ki, és míg el nem szökött, vagy el nem engedték őt, az emberek közelében élt.

Az egyébként, hogy egy holló “megtanuljon beszélni” a szakember szerint egyáltalán nem ritka. Sőt, mint megtudjuk a varjúfélék közül a hollónak vannak a legjobb képességei, igaz, ők csak akkor szólalnak meg, ha kedvük van. Déri János szerint Negró szerencsére egyáltalán nem szégyellős, így aki ellátogat a Madárkórházba jó eséllyel saját fülével is hallhatja majd beszélni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik