Gazdaság

Irodaház kategória I. díj

Épület: Krisztina téri irodaház Helyszín: Budapest, I. kerület, Krisztina tér 2. Felelős tervezők: Lukács István és Vikár András Építtető: Strabag Kft. 48. Direkció

Irodaház kategória  I. díj 1Kiemelkedő jelentőségű helyen áll a Krisztina téri irodaház. Az Attila út és a Krisztina körút párhuzamosa közlekedési tengelyként köti össze Észak- és Dél-Budát, a Vár közelsége szinte kötelez, a Horváth-kert mentén álló, két világháború között épült színvonalas házak vagy a közeli Matáv-székház – egy szocialista-realista épület példaértékű átalakítása (csakhogy tovább fokozódjon korok és stílusok kavalkádja) – szintén erős impulzusokat keltenek. Nem is beszélve arról, hogy a templommal szemben egy saroktelken kapott helyet az új épület. Mindez igazi kihívást jelentett a tervezőknek.

Az építész éppen azért szembesül nehezen megoldható problémával minden új feladatánál, mert úgy kell a szűkebb és tágabb környezetükhöz egyaránt illeszkedő épületeket terveznie, hogy nem köt kompromisszumot mai igények kielégítésében, és nem szorítja háttérbe a funkcionális elvárásokat. Ezt itt sikerült maximálisan megoldani. Elegáns a környező házak különböző párkánymagasságainak játékos átvétele: amelyet végül egy saroktorony építésével oldottak fel, vagy a lebontott klasszicista épület megidézése az ablakok ritmusában, kilences osztásában. Ezek a részletek, első ránézésre észrevehetetlen, apró ötletek teszik egyedivé a művet.

Irodaház kategória  I. díj 2Ahhoz persze, hogy jó ház szülessen, nemcsak a tervező kreatív ötleteire van szükség. Tág látókörű, művelt megrendelő nélkül, aki felismeri, hogy céljait hosszú távon szolgálja az, hogy minőségi anyagokból, középszerűséget kerülő, érdekes épület szülessen, nincs jó ház. Az építtető és tervező közt létrejövő, egymás kölcsönös megértésén alapuló bizalmi kapcsolat előfeltétele az építészeti minőség megteremtésének. Az eredmény nem is maradt el: a szabályok és előírások rutinos ismerete tette lehetővé, hogy a reméltnél egy galéria szinttel több épüljön meg, melynek előnyeit a beruházó szempontjából szinte fölösleges hangsúlyozni. Ugyanennyire fontos volt az alaprajz rugalmassága és racionalitása, hiszen az építéskor a bérlő személye még ismeretlen volt.

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy gazdaságosan épített, sikerrel hasznosítható és építészetileg is értékes irodaház épülhessen fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik