Belföld

Simon 40 milliót nyert

Megszűnt Simon Gábor volt szocialista politikus képviselői mandátuma, miután csütörtökön megérkezett lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez – közölte a Ház sajtófőnöke. Simon Gábor nem személyesen adta át levelét, de érdemes volt  sietnie. Ha nem önként mondott volna le, hanem a parlament mondja ki az összeférhetetlenséget, akkor megszűnik a mandátuma, és ötévnyi képviselői juttatását is vissza kellene fizetnie – írja a Blikk, és a Magyar Nemzet.

A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke a bulvárlapnak azt mondta: Simonnál az összeférhetetlenség 2009 januárjától áll fenn. Akkor tette az első olyan vagyonnyilatkozatát, amelyben már fel kellett volna tüntetnie az ausztriai számlán lévő, mai értéken 240 millió forintnyi devizát. „A képviselő köteles az összeférhetetlenség keletkezésétől a megbízatása megszűnéséig a részére kifizetett javadalmazást az Országgyűlésnek visszafizetni, ha a parlament mondja ki az összeférhetetlenségét” – idézte Rubovszky az Országgyűlésről szóló törvényt.

Ugyanezt ecsetelte a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Gulyás Gergely is megerősítette: ha a szocialisták volt elnökhelyettesét a parlament fosztja meg mandátumától – és ez már csütörtökön megtörténhetett volna, akkor vissza kellett volna fizetnie azt a pénzt, amit képviselőként kapott.

Ügyészség: megkezdődhet a büntetőeljárás

Mivel a lemondás parlamenti döntés előtt megérkezett, okafogyottá vált a szavazás. A mentelmi jog megszűnésével az ügyészség nyomozhat Simon ellen. És nyomoz is. A Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-vel közölte: az országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásával megkezdődhet a Simon Gáborral szembeni büntetőeljárás.

A közlemény szerint az Országgyűlés elnöke arról értesítette a legfőbb ügyészt, hogy “Simon Gábor országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondása február 13-án 7 óra 44 perckor megérkezett az Országgyűléshez”.
Ezzel elhárult a közjogi akadálya a Simon Gábort érintő büntetőeljárás lefolytatásának – írta az ügyészég.

Megúszhatja Simon

Ugyanakkor még az sem biztos, hogy büntetőjogi értelemben felelősségre lehet vonni a volt MSZP-s politikust. Egy büntetőjogász szerint több bűncselekmény, elsősorban az adócsalás gyanúja, valamint ehhez kapcsolódóan a pénzmosás és a magánokirat-hamisítás merülhet fel. Az adócsalás bűntette mára elévülhetett, ebben az esetben kerül elő a pénzmosás kérdése – mondta Gellér Balázs a köztévében. A pénzmosáshoz a pénznek bizonyíthatóan bűncselekményből kell származnia. Ha a vádhatóság ezt nem tudja bizonyítani, nem találnak információkat és tanúkat, akkor Simon megúszhatja.

A NAV azonban még mindig indíthat vagyonosodási eljárást, aminek következtében adófizetési kötelezettséget is megállapíthat. Ez Simon esetében 150 millió forintot jelenthet. Amíg az adóhatóság nem zárolja a politikus vagyonát, addig azzal szabadon rendelkezhet – akár egy Kajmán-szigeteki bankszámlára is átmentheti a millióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik