Tudomány

Több ezer éve megfagyott medvét találtak

A közelmúltban zárult le annak a tökéletes állapotú medvemúmiának a vizsgálata, amelyet 2020-ban találtak meg a szibériai permafrosztban – írja a Live Science. A leletet rénszarvaspásztorok fedezték fel a Kelet-szibériai-tenger fekvő Bolsoj Ljahovszkij-szigeten, az állat bőre, szőrzete, fogai, orra, karmai, testzsírja és belső szervei is konzerválódtak.

Amikor a múmia előkerült, az orosz Északkeleti Szövetségi Egyetemhez tartozó Lazarev Mamut Múzeum munkatársai úgy gondolták, hogy a tetem a mintegy 22 ezer éve kihalt, hatalmas barlangi medvétől maradt hátra.

A legfrissebb eredmények alapján azonban a maradvány jóval fiatalabb, 3460 éves, és egy barna medvétől származik.

A példány egy 2-3 éves, 1,6 méter magas és 78 kilogrammos nőstény volt. Az állat gerincén súlyos sérüléseket mutattak ki, feltételezhetően ezek is hozzájárultak pusztulásához.

Sergey Tsymbal / 500px / Getty Images Illusztráció.

Érdekesség, hogy részben a medve gyomortartalma is megőrződött, úgy tűnik, az egyed élete végén növényeket és madarakat evett. A kutatók a medve agyát is eltávolították, ezt további vizsgálatok alá vetik.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy hogyan került az állat a szigetre. A terület ma mintegy 50 kilométerre található a partoktól, a barna medvék valószínűleg akkor jelentek meg a környéken, amikor a sziget az utolsó jégkorszak alatt még összeköttetésben állt a szárazfölddel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik