Tudomány

Kígyóméregből hoztak létre életmentő anyagot

A kígyómérgek igen veszélyesek lehetnek, de gyakran olyan tulajdonságokkal is bírnak, melyek hasznosak a gyógyászat számára. Éppen ezért a kutatók régóta vizsgálják az ilyen venomokat.

Szakértők egy csoportja most olyan gélt hozott létre kígyóméreg segítségével, amely sürgősségi helyzetekben segíthet a vérzés megállításában – írja az IFLScience. A fejlesztésről beszámoló tanulmányban Jicseng Guo, a kínai Katonai Orvostudományi Egyetem munkatársa és kollégái azt írják, az igazi lándzsakígyó venomját használták fel.

Rafael Cutó / Getty Images

A kivont vegyület a reptiláz nevű enzimen alapul, és tízszer erősebb a tapadási szilárdsága, mint a klinikai fibrinragasztóknak. Jelenleg ilyen anyagokat használnak tömítőanyagként a kórházakban, többek között a sebek kezelésére. Az új gél feleannyi idő alatt képes megállítani a vérzést, mint a fibrin: 90 helyett 45 másodperc alatt.

Ez a különbség életmentő lehet.

Kibret Mequanint, a kanadai Western University szakértője és a csapat tagja szerint az anyagot sérülések és sürgősségi vérzés esetén alkalmazhatják. A tubust megszorítva, látható fénnyel, például lézerrel vagy egy okostelefon lámpájával néhány másodperc alatt kell felvinni a gélt.

Az új ragasztó egyelőre fejlesztés alatt áll, a laboratóriumi kísérleteken azonban jól szerepelt. A csapat célja, hogy az anyagot minél előbb elkezdhessék használni a való életben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik