Tudomány koronavírus

Karikó Katalin: 95 százalék fölött van a Pfizer vakcinájának hatásossága

Karikó Katalin kutatóbiológus az MTA 194. közgyűlésén, 2021. május 3-án tartott ünnepi előadását követően az mta.hu kérdéseire válaszolt.

A szakember szerint a Pfizer/BioNTech vakcina klinikai teszteléséből kiderült, hogy az oltás hatásossága 95 százalék fölött van.

Mint mondta, a 12–15 éves korosztály számára kifejlesztett vakcina klinikai tesztelésébe 2 ezer tinédzsert vontak be. A vizsgálatok lezárultak, az amerikai hatóságok az interjú óta jóvá is hagyták a használatot, de az oltás már Európában is az engedélyezésre vár. A 12 év alattiak számára készített vakcina klinikai tesztelése is elkezdődött márciusban, a vizsgálatok hat hónapos kortól indulnak, és 11 éves korig terjednek ki. A kutató hozzátette, a Pfizer mellett a Moderna is megkezdte a hat hónapos kortól adható védőoltás klinikai tesztelését.

A vakcina és a terhesség kapcsolatáról szóló kérdésre Karikó Katalin azt mondta, legjobb tudomása szerint ajánlott, hogy a kismamák mindkét oltást felvegyék. Kivételt jelent, ha a második dózisra már a harmadik trimeszter során kerülne sor – ilyen esetben az adagot szülés utánra ajánlják. A szakember kiemelte, hogy a vakcina nemcsak az anyát, hanem a magzatot is védi. „A fertőzés mindenképpen sokkal veszélyesebb rájuk nézve. A klinikai tesztek már befejeződtek, részben a Moderna termékével. A Moderna a Harvarddal végezte a vizsgálatokat, a Pfizer tesztjei pedig folyamatban vannak kétezer várandós bevonásával” – nyilatkozta.

Marjai János / 24.hu

Karikó Katalin szerint azt még nem tudni, hogy valóban szükség lesz-e harmadik oltásra. „Ha azt látjuk, hogy azok, akik két oltást kaptak, megfertőződnek, akkor lehetőség van harmadik, negyedik vagy akár tizedik dózis beadására is. Ugyanis az mRNS-vakcinák esetén bármennyi dózist be lehet adni, lehet ismételni, nem zárja ki a korábbi vakcinálás az újabb adag beadását” – mondta.

A kutató kiemelte, hogy a variánsokra állandóan tesztelnek, jelenleg pedig ismert, hogy a vakcina a brit és a brazil mutáns ellen ugyanúgy véd.

Karikó Katalin hozzátette, az ellenanyag az első védelmi vonal, a második pedig a sejtes védelem, amelyet még nehezebb a variánsoknak kikerülniük.

Végezetül a szakember elmondta, hogy nagyjából hat hétre lenne szükség egy új oltás kifejlesztésére, amennyiben olyan variáns bukkanna fel, amely ellen az eddigi vakcinák nem védenek. Ha ilyen esetben nem kellene ismét lefolytatni egy harmadik fázisú klinikai vizsgálatot, akkor az új vakcina az oltópontokra is hamarabb kikerülhetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik