Tudomány

Szerdán jön a hidegfront

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Sok lesz az eső, a hőmérséklet jó 10 fokot esik vissza, de a hajnali fagyokat talán megússzuk – télies reggelünk azért lesz még májusban.

Vasárnap intenzív melegedés kezdődött hazánkban, a napsütéses, csapadékmentes idő már nemcsak idézi a nyarat, de erre utalnak a hőmérsékleti maximumok is. Hogy ez jó, vagy rossz hír, azt mindenki maga döntse el, de tény: a májusi nyár kedden tetőzik, napközben országszerte 25-30 fokot mérhetünk.

Eső és lehűlés

Eső nem lesz, de a több helyen élénk szél azért némileg mérsékli majd a hirtelen feltámadt strandhangulatot. Érdemes minél jobban kiélvezni a helyzetet, mert a jelentős változás már útban van a Kárpát-medencébe:

A kontinens nyugati tájain jelenleg egy ciklon uralja az időjárást sok esővel, és lassan halad Magyarország felé

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szerdára éri el hazánkat, és míg keleten estig még megmarad a melegebb idő, a Dunántúlon már esni fog, és csak 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk. A héten sok lesz az eső, záporok, zivatarok követik egymást, a hűvös éjszakák után a csúcshőmérséklet országos átlagban 17-24 fok között alakul.

A nyugat-európai ciklont május 16. környékén egy mediterrán ciklon váltja, magyarán folytatódik a nem túl meleg, csapadékos idő.

Vízválasztó lehet május 21.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a folytatás elég bizonytalan. A modellek jó esélyt adnak arra, hogy marad a csapadékosabb idő május 21. után is, ugyanakkor megvan az esélye, hogy ez a dátum „vízválasztó” lesz. A szakember szerint

21-étől inkább a szárazabb idő, és a 20 fok feletti hőmérséklet lesz túlsúlyban, de erről biztosat mondani ma még nem lehet.

Ami viszont ugyancsak látszik, hogy 20-21. táján elég hidegnek ígérkeznek az éjszakák: ha a fagy el is kerül, néhány napon nagyon alacsony hőmérséklettel, csupán 2-3 fokkal indulnak a hajnalok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik