Tudomány

Vízbe fagytak Oklahoma aligátorai

Múlt héten kifejezetten hideg időjárás csapott le Amerika déli államaira, Oklahomában pedig a szélsőséges időjárás különös látványhoz vezetett. A térség befagyott vizeiből aligátorok lógtak ki, ami nagy meglepetést okozott a helyieknek – írja a Live Science.

Jena Donnell, az Oklahomai Vadvédelmi Hivatal munkatársa szerint a mississippi aligátor eredetileg őshonos volt a régióban, utóbb azonban be is telepítettek példányokat a déli mocsarakba.

A szakember kiemelte, hogy az állatok különösnek tűnő téli viselkedése teljesen normális, az élőlények így reagálnak, amikor beköszönt a fagy.

Mivel a víz, amelyben az aligátorok élnek, a jégréteg miatt elzáródik, az állatoknak ki kell dugniuk az orrukat, hogy oxigénhez jussanak.

Through the recent winter storm, we received many questions about alligators and their survival through the severe…

Közzétette: Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC) – 2021. február 24., szerda

Az aligátorok hidegvérű állatok, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük a környezethez igazodva ingadozik. Amikor hidegebb az idő, az élőlények a partok helyett általában a vizet választják, mivel a levegőn még hűvösebb lehet. Amíg nincs fagy, inkább a mélyebb vizekben tartózkodnak, ha viszont a felszín elkezd megdermedni, feljönnek.

Az Oklahomai Vadvédelmi Hivatal szerint nem minden egyed éli túl a hideget. Donnell hozzátette, a fagy jellemzően a fiatalabb egyedekre jelent fenyegetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik