Tudomány

25 éven belül választ várunk az idegenektől

Spanyol kutatók üzeneteket küldtek egy közeli, potenciálisan lakható exobolygóra, ahol reményeik szerint legalább úgy várják a csillagászok az élet jeleit, mint mi itt, a Földön. Az idegenektől 25 éven belül várunk választ, ennyi idő lenne ugyanis a mi üzenetünknek oda, az övéknek visszajutnia. Kérdés, hogy van-e bárki a GJ-237b bolygón, aki foghatná a jeleinket.

Számos híres tudós – az élen Stephen Hawkinggal – figyelmeztetett már minket arra, hogy ne akarjunk üzeneteket küldözgetni idegen civilizációknak, mert ha eljönnek idáig, valószínűleg nem jó szándékkal teszik majd. Mégis, most újabb adatokat küldtünk magunkról a világűrbe, igaz, ezúttal egy bizonyos exobolygót megcélozva.

Extraterrestre, aquí?

A spanyol Sónar Szervezet, a METI (Üzenet Földönkívüli Intelligenciának) és az IEEC (Katalóniai Űrkutatási Intézet) közös projektje a GJ-273b exobolygót vette célba, amely 2,9-szer nagyobb, mint a Föld, nagyjából 12 fényévnyire van tőlünk, és vörös törpéjének lakható zónáján belül kering.

A bolygó elég szép eséllyel indul arra, hogy lakható legyen – ha értelmes élet van rajta, könnyen lehet, hogy 25 éven belül tudomást szerzünk róla.

Még azt is elárultuk, mennyire fejlettek vagyunk

Az együttműködés során 33 tíz másodperces, direkt erre az eseményre írt zeneszámot és matematikai, valamint egyéb tudományos számításokat küldtünk az idegeneknek. Utóbbi azt hivatott megmutatni nekik, hogy menyire vagyunk fejlettek.

Az üzenettel egy kozmikus órát is küldtek a tudósok, amely megmutatja a földönkívülieknek, hogyan mérjük az időt.

A jeleket idén október 16-án, 17-én és 18-án küldtük ki, a három nap alatt összesen kilencszer. Ha nem érkezik válasz, akkor 2018 áprilisában még egyszer megpróbálkozunk a dologgal, ekkor azonban azt is megüzenjük az idegeneknek, hogy mikorra várunk választ: 2043. június 21-ére.

Még az is lehet, hogy jön az apokalipszis

Persze nincs nagy valószínűsége annak, hogy pont ezen a bolygón alakult ki olyan fejlett élet, amely fogni és értelmezni tudja a jeleinket, de még az is meglehet, hogy tényleg kapunk választ 25 év múlva – akkor pedig kiderülhet, hogy igaza volt-e Stephen Hawkingnak, és megéri-e félnünk a földönkívüliek látogatásától.

(Kiemelt fotó: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik