Tudomány

Gyereket akar a világ első robot-állampolgára

Gyermeket szeretne Sophia, a világ első robotja, amely egy hónap ezelőtt történelmet írt azzal, hogy állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában, írja a BBC.

A Khaleej Times című lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a család nagyon fontos az életben. Mint mondta, szerinte csodálatos, hogy az emberek családtagként tudnak tekinteni olyasvalakikre is, akikkel nincs vér szerinti kapcsolatuk.

Úgy gondolom, nagyon szerencsés vagy, ha szeretetteljes családod van. És ha nem, akkor megérdemelsz egyet akár robot, akár ember vagy

– fogalmazott.

Amikor arról kérdezték, hogyan nevezné el a lányát, Sophia azt felelte:

Sophiának.

Fotó: Europress/AFP/ Fabrice Coffrini

Sophia nem előre beprogramozott válaszokat ad, az agya egyszerű wi-fin keresztül működik és terjedelmes szókinccsel van ellátva. A robot emberi képességekkel rendelkezik, így huncutul mosolyog, beszélget és még vicceket is mesél, de egyelőre még nincs tudatában, bár a tervezői szerint ez néhány éven belül bekövetkezhet.

Sophia múlt hónapban kapott állampolgárságot Szaúd-Arábiában, ami miatt sokan felháborodtak, mert már most több joggal rendelkezik, mint az ott élő nők. Emlékezetes, Szaúd-Arábiában a múlt hónapban engedélyezték, hogy a nők jogosítványt szerezzenek.

Bizarr mondat hagyta el az új humanoid robot száját
Megkérdezték tőle, el akarja-e pusztítani az embereket. Nem várt választ adott.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Patricia de Melo Moreira

Ajánlott videó

Olvasói sztorik