Tudomány

Kétszáz jegesmedve gyűlt össze egy orosz szigeten, és ez egyáltalán nem jó jel

Nagyjából 200 jegesmedve gyűlt össze idén szeptemberben a Jeges-tengeren fekvő Vrangel-szigeten. Az összejövetelre turisták lettek figyelmesek.

Alexander Gruzsgyev, a Vrangel-szigeti természetvédelmi terület igazgatója szerint a helyzet teljesen egyedi volt. Az állatok egy grönlandi bálna teteméhez gyűltek össze, de a táplálkozás után is a helyszínen maradtak.

A kutatók úgy vélik, hogy a különös jelenség hátterében a klímaváltozás áll. A felmelegedés hatására a jégtakaró korábban kezd el olvadni, ezért a főként a jégtáblákon mozgó ragadozóknak több időt kell eltölteniük a szárazföldön. Bár az élőlények összejövetele a turistáknak érdekes lehetett, az esemény valójában aggodalomra ad okot.

A kis helyen összezsúfolódott jegesmedvéknek ugyanis még inkább meg kell küzdeniük egymással a kevés elérhető táplálékért.

Az éhes állatok ráadásul a helyi lakosokat is veszélyeztetik.

Egyre közelebb az emberekhez

A Csukcs Autonóm Körzethez tartozó Vrangel-sziget az a terület, ahol a jegesmedvék a jég olvadása után, augusztustól novemberig tartózkodnak. A földdarab a faj legfontosabb szaporodási területe: az egész Arktiszon itt a legnagyobb a szülőbarlangok sűrűsége.

A korábbi kutatások alapján a medvék napjainkban 1 hónappal tovább maradnak a szigeten, mint 20 évvel ezelőtt. Az utóbbi időkben ráadásul egyre több példány jelenik meg a területen – idén például 589 egyedet számoltak össze, míg a korábbi átlag 200-300 élőlény volt.

Mivel a jegesmedvék többnyire a jégen vadásznak, a jégfelület területének csökkenése súlyosan érintheti a fajt.

Eric Regehr, a Washingtoni Egyetem munkatársa és a Vrangel-szigeti amerikai-orosz kutatási projekt vezetője szerint bár a csukcs-tengeri jegesmedvepopuláció egyelőre egészségesnek tűnik, a szárazföldön töltött idő növekedésével ez megváltozhat. A kérdés az, hogy a negatív hatások mennyi idő után jelentkeznek majd.

Ahogy az állatok egyre többet tartózkodnak a jégmezőktől távol, egyre nagyobb eséllyel keverednek konfliktusba az emberekkel. Október közepe óta több példány is közel merészkedett a szigettől 200 kilométerre fekvő településhez, Rjrkaipjhoz. A falu közelében található a rozmárok egyik legjelentősebb gyülekezőhelye.

Ahogy visszaszorul a sarki jég, a rozmárok egyre beljebb kényszerülnek a szárazföldön, és gyakran kis helyen zsúfolódnak össze. Idén több száz szárazföldre szorított rozmár pusztult el, a tetemüket pedig a lakott területek felé sodorta a víz.

A tetemek szagára később a jegesmedvék is megjelentek. Egy alkalommal az egyik ragadozó egy rjrkaipji ház ablakát is betörte.

A jegesmedvék miatt a településen magas szintű riasztást adtak ki: a gyerekeknek megtiltották, hogy gyalog menjenek iskolába, és több nyilvános rendezvényt is töröltek.

A helyieknek végül buldózerekkel kellett eltakarítania a rozmártetemeket.

Mivel a kutatók a klímaváltozás ellen nem sokat tehetnek, egyelőre csak az emberek és medvék közti konfliktus csökkentésével, illetve az állatok életének megkönnyítésével javíthatnak a faj helyzetén.

(Via: Phys.org, kiemelt kép: se-key/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik