Tudomány

Diszkószínű óriáspókot találtak egy erdőben

Elképesztő, hogy még a szárazföldön is hány olyan állat él, amelyet az ember még nem fedezett fel. És még csak nem is olyan parányokról van szó, amelyek mellett simán elsétálnánk a vadonban.

Véletlen volt

Nemrég számoltunk be egy magyar kutatóról, aki Brazíliában egy új levelibéka fajt fedezett fel, most pedig Guyanából jött a hír: a Kaieteur Nemzeti Park és a Potaro folyó felső folyásának őserdeiből 30, a tudomány számára eddig ismeretlen fajt azonosított a WWF és a GWC nemzetközi csapata.

Magyar kutató fedezett fel egy új állatfajt
Az alig két centis színes apróság zavartalanul folytatja mindennapjait, hogy egy népszerű brazil író nevén létezése immár hivatalosan is megállapíttatott.

Van köztük növény, rák, szitakötő, rovar, béka, de a legérdekesebb minden bizonnyal egy csodálatos színben pompázó hatalmas pók, egy tarantula megtalálása volt – ahogy ez gyakran lenni szokott, szinte véletlenül.

A kutatók éjjel, lámpafénynél pásztázták az erdőt, amikor egy rothadó fa nyílásából ragyogó, kobaltkék csillogást vettek észre. Először azt hitték, egy pók szeme villant meg a lámpafényben, de Andrew Snydert nem hagyta nyugodni a dolog, így lett ő az új faj felfedezője.

Nagy bajban van

A WWF által közölt eredmények nagyon frissek, jelenleg még semmit nem tudunk a tarantula életmódjáról, sőt még pontos rendszertani besorolását sem végezték el. Az viszont biztos, hogy ő is, mint környezetében minden élőlény veszélyben van.

És nemcsak a sokat emlegetett erdőirtásról van szó, ami esetünkben az aranybányászat miatt történik, hanem a nemesfém kinyeréséhez szükséges, nem megfelelően kezelt cián is hatalmas pusztítást okoz.

(Kiemelt kép: Andrew Snyder)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik