Tudomány

Egyre több óriási robbanás kelt pánikot

Csak idén 64 hatalmas robajról számoltak be szerte a világon, amelyek eredete a legtöbb esetben ismeretlen.

Múlt hét kedden hatalmas robaj rázta meg az észak-amerikai Alabama államot, a lakosok összesen 11 megyéből jelezték, valami hatalmas robbanást hallottak. És messze nem ez volt az első eset, csak idén 64 alkalommal számoltak be hasonló jelenségről Amerikától a Brit-szigeteken keresztül Lapföldig és az Arab-félszigetig. Az ok a legtöbb esetben ismeretlen – írja a Daily Mail, amely most az rejtélyes robbanások nyomába eredt.

Az egész világon hallható az égből érkező rejtélyes hang
Olyan, mintha egy trombita, egy nyikorgó ajtó és egy légvédelmi sziréna elegye szólna, és senki sem tudja, pontosan mi okozhatja.

Nincs válasz

Számos logikus magyarázat létezik a légkörben felrobbant meteortól a földi eredetig, ám mostanáig ezek egyike sem nyert megerősítést. A meteorológiai szolgálat nem észlelt olyan meteorológiai jelenséget, ami ilyen mértékű hanghatással járna, és földrengés sem történt, és egy esetleges ipari balesetről sem érkezett jelentés.

A robaj oka egyelőre ismeretlen, a szakemberek szerint három forrása lehet:

  • földi robbantás vagy robbanás;
  • hangrobbanás, ahogy egy szuperszonikus (akár katonai) repülőgép átlépi a hangsebességet;
  • egy, a föld légkörébe érve szétrobbant meteor.

Az Egyesült Államok légiereje mindeddig nem nyilatkozott az ügyben. Másnap, november 15-én Idahóban lehetett hasonló, óriási „zajt” hallani, az ok itt is ismeretlen.

Aminek már tudjuk az okát

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, hamar megjelentek a földönkívüli eredetről szóló találgatások is, sőt egyesek kifejezetten UFO-balesetre gyanakszanak.

Mielőtt azonban túl messzire mennénk: sok esetben már tisztázták a „titokzatos robbanások” hátterét. Május 7-én például egy Florida feletti titkos katonai teszt volt a hang forrása, míg október 27-én Ausztrália felett, majd november 17-én Finnország térségében egy-egy meteor robbant fel a légkörben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MARK GARLICK / Science Photo Library)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik