Tudomány

Nappali világosságot okozott egy meteor Finnországban

A lélegzetelállító esemény Lappföld felett történt, november 16-án. A fényjelenséget többen is megörökítették. Bár a meteor igen nagy és vakító volt, egyelőre úgy tudni, hogy az objektum nem csapódott be.

Tony Bateman, az egyik felvétel készítője a videó leírásában azt írja, csütörtök este otthon ücsörgött, amikor hatalmas durranást hallott, majd a ház hevesen megrázkódott. A férfi épp az északi fény miatt élőzött, és egyből arra gondolt, talán sikerült rögzítenie az eseményt.

Bateman visszanézte a felvételt, és azonnal kiderült, hogy egy meteor okozta a zajt.

Az esemény helyi idő szerint este 6:40 körül történt a lappföldi Inari közelében. A robbanás olyan fényes és zajos volt, hogy állítólag még Norvégiában és Oroszországban is érzékelték.

A fény mindenfelől jött, mint egy hatalmas robbanásban, ami több mint öt-hat másodpercig tartott

– mondta egy szemtanú, Atle Staaleen, a Barents Observernek.

Bár a jelenség valóban lenyűgöző volt, az efféle meteorok messze nem olyan kivételesek, mint sokan gondolják. Sok objektum lakatlan területek felett ég el, így a fényesebb meteorok egy jelentős részéről egyszerűen lemaradunk.

A mostani eseményt szerencsére sikerült megfigyelni és megörökíteni. A jelek alapján ráadásul a meteor nem vált meteorittá, azaz nem csapódott be – nem úgy, mint a 2013-as cseljabinszki objektum.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: YouTube/Aurora Borealis (LIVE!))

Ajánlott videó

Olvasói sztorik