Tudomány

Áttörés Fukusimában: végre megtalálták az olvadt uránt

Több sikeretelen próbálkozás után megtalálta az olvadt fűtőelemeket a fukusimai atomerőmű 3-as reaktorába beküldött robot.

Ez azért is nagy szó, mert elődei mind kudarcot vallottak: vagy beszorultak valahova, vagy azonnal működésképtelenné váltak az erősen sugárszennyezett környezetben, amely az embert mindössze másodpercek alatt megölné.

Fotó: AFP

Nagy áttörés ez az erőművet üzemeltető vállalat, de a japán kormány számára is. Hiszen a 2011-es atomkatasztrófa során az erőmű hat reaktorából három teljesen leolvadt, ennek következtében a megolvadt urán a fém- és betonrétegeken is áthatolt. A kutatóknak kihívást jelentett, hogy a vízzel elárasztott reaktorokban megtalálják az azóta lehűlt, de továbbra is sugárzó fűtőelemeket.

A mérnökök nyáron a Toshibával közösen tesztkörnyezetben gyakorolták a műveletet, amely most sikerrel járt: a robot először küldött a hatvan centiméteres kábelen keresztül fotókat és adatokat az olvadt magról, annak helyzetéről és környezetéről.

A kis Mini-Manbo robotot négy mérnök 3 napon át irányította a víz alatti folyosókon.

Egészen mostanáig nem tudtuk, hova kerültek a fűtőelemek, és milyen állapotban vannak. Így azonban elkezdhetünk terveket kidolgozni a kiemelésükre, és a reaktorok végleges megtisztítására

közölte Takahiro Kimoto, az erőművet üzemeltető Tepco vállalat atomenergiáért felelős igazgatója.

A tervek szerint a megolvadt urántömböket 2021-ben emelik ki a reaktorból. A hatóságok ugyanis még nem döntöttek róla, melyik reaktor megtisztításával folytatják a munkát.

Becslések szerint az egész erőmű teljeskörű megtisztítása 30-40 évig is eltarthat majd.

(Kiemelt fotó: AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik