Tudomány

Üzenetet küldtek az idegeneknek, hátha válaszolnak

Ha vannak intelligens létformák a GJ 273 (Luyten csillaga) rendszerében, nagyjából 12 év múlva észlelik majd a jeleket.

Múlt hónapban tudósok és művészek egy csoportja üzenetet küldött a 12,36 fényévre található vörös törpéhez, a GJ 273-hoz – számol be a Space.com. A Luyten csillagaként is ismert objektum rendszerében két exobolygót is ismerünk, az egyiken, a GJ 273b-n, a jelek alapján az élet számára kedvező körülmények lehetnek.

Az üzenetet arra tervezték, hogy reakciót váltson ki az égitest potenciális lakóiból. Douglas Vakoch, a METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence, azaz „üzenetküldés a földön kívüli intelligenciának”) elnöke szerint a kísérlet fő célja a jövő kutatásainak elősegítése.

Ez egy prototípusa annak, amit szerintünk valószínűleg százszor, vagy ezerszer, vagy milliószor kell megismételni

– mondta Vakoch. A szakértő hozzátette, számára az lesz a siker, ha 25 éven belül valaki válaszol.

A METI-t meglehetősen sokan kritizálják a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, azaz a „földön kívüli intelligencia keresése”) közösségében, mivel elsősorban hosszú távú célokban gondolkozik. A METI-t (vagy más néven aktív SETI-t) az különbözteti meg a hagyományos SETI-től, hogy nem az intelligens idegen létformák nyomai után kutat, hanem igyekszik felvenni velük a kapcsolatot.

Néhány szakértő nem csupán céljai miatt támadja a METI-t.

Stephen Hawking például úgy véli, hogy az aktív keresés kockázatos, ezzel ugyanis felhívhatjuk magunkra a Földre veszélyes idegenek figyelmét.

Vakoch szerint ugyanakkor a Luyten csillagához eljuttatott üzenet nem sodorhat minket bajba. A szakértő úgy gondolja, nehéz elképzelni, hogy a viszonylag közeli csillagnál lakó idegenek képesek lennének megtámadni a bolygót úgy, hogy a Földről eddig kiszivárgott sugárzásokra még nem reagáltak.

Az új üzenetküldő projekt, a Sónar Calling GJ 273b egy barcelonai zenei, kreatív és technológiai fesztivál, a Sónar támogatásával jött létre. A csapat tagjai olyan üzenetet terveztek, amely egy matematikai és tudományos „oktatóanyagot”, valamint 33 rövid zenei kompozíciót tartalmaz. Az információt bináris kódként küldték el két rádiófrekvencián október 16-18. között.

A szakértők választása azért esett a Luyten csillagának rendszerére, mert viszonylag közel található. A csapat azt tervezi, hogy 2018 áprilisában több frekvencián egy bővített üzenetet is eljuttat majd a GJ 273b-hez.

(Kiemelt kép: Onradio/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik