Tudomány

Hatalmas középkori tömegsírokra bukkantak Csehországban

Cseh régészek 30 késő középkori sírt azonosítottak Kutná Horánál. A nyughelyek összesen 1500 csontvázat tartalmaznak.

Jan Frolík, a Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének munkatársa és az ásatás vezetője szerint a kontinensen nem fedeztek fel még ekkora késő középkori sírcsoportot – számol be a ScienceAlert.

A leleteket a Kutná Hora külvárosában fekvő sedleci osszáriumnál folyó restauráció során azonosították. A római katolikus kápolna és csontház mintegy 40 000 csontvázat tartalmaz.

A szakértők az épületnél elhelyezkedő temetőben kezdtek el ásni, hogy elérjék a kápolna süllyesztett alsó részét. A maradványokat az osszárium északi felén, illetve részben keleti és nyugati oldalán fedezték fel. Úgy tűnik, hogy a temetőkert közepén található kápolna alapjainak kialakításakor nem tudtak a környező sírokról.

A 2 négyzetméteres és 2,5-3 méter mély nyughelyeket a 14. század más-más időszakában ásták ki. A szakértők szerint a legkorábbi vermet egy, a régiót sújtó éhínség évében hozták létre, 1318-ban.

A későbbi sírok 1348-1350-ből, a fekete halál legpusztítóbb éveiből származnak.

A súlyos járványban milliók haltak meg, a korszakból pedig Európa-szerte számtalan tömegsírra bukkantak már.

A kutatók szerint a sírok jelöletlenek voltak, az 1318-ból származó maradványok egy része ráadásul megsérült az 1348-as temetkezés miatt. Ha ez nem lenne elég, a nyughelyek egy része kritikus helyen fekszik, például a kápolna északnyugati sarka alatt.

Kép: Jan Frolík

A fentiek, valamint a sírmellékek hiánya arra utalnak, hogy holttesteket sietve temették el. A leletek alaposabb megismeréséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

A szakértők szerint a csontvázak elemzésével számtalan értékes információt gyűjthetnek a korabeli régióról – az izotópos analízissel például következtethetnek a helyiek étrendjére. Könnyen elképzelhető, hogy a kápolna alatt további sírok találhatóak, ezek feltárása azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen egy esetleges ásatással az építményt is veszélyeztetnék.

(Kiemelt kép: Jan Frolík)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik