Tudomány zöldövezet

Az energialobbi miatt marad a drága, szennyező áram

A német non-profit szervezet, az Energiafigyelő Csoport (Energy Watch Group, EWG) és a finn Lappeenranta Műszaki Egyetem kutatásából az derült ki, hogy reális a fosszilis üzemanyagok teljes elhagyása 2050-re, sőt, még akár korábbi határidőre is.

Az ENSZ klímakonferenciáján prezentált tanulmány szerint a száz százalékban megújulókra épülő elektromossági rendszer még költséghatékonyabb is, mint a mostani, fosszilis üzemanyag és nukleáris energia alapú megoldás.

Költséghatékony, és még munkahelyeket is teremt

A konferencián Hans-Josef Fell, az EWG elnöke elmondta, hogy a globális zéró emissziós rendszer már akár 2050 előtt is elérhető lehet, erre nagyon nagy szükség lenne ahhoz, hogy tartani tudjuk a párizsi klímakonferencián meghatározott célokat.

Ehhez ugyanis két alapvető lépés szükséges: az üvegházhatású gázok kibocsájtásának minél nagyobb mértékű csökkentése, valamint a jelenleg a légkörben található szén-dioxid kivonása az atmoszférából. Ebből az első, vagyis a fosszilis anyagok elhagyása, abszolút teljesíthető feladat – gazdaságilag.

Nemcsak anyagilag járnánk jobban vele (a számítások szerint egy kilowattóra áram ára átlagosan 80 dollárról 60 dollárra esne), hanem 36 millió munkahelyet is generálna, amely 17 millióval több, mint amennyit most a fosszilis energiahálózat foglalkoztat.

Az energialobbi állja az utunkat

Csakhogy politikai szempontból nem ilyen egyszerű a helyzet – a kutatók civil mozgalmakat sürgetnek az energialobbi befolyásának csökkentésére. Ha sikerülne megtörni a fosszilis energiára épülő ipar egyeduralmát, már néhány évtizeden belül teljesen megújuló energiáról futhatna a bolygó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik