Tudomány

Trumpék szerint a szén a megoldás a klímaváltozásra

Az idei ENSZ klímakonferencia felett elnöklő Fidzsi-szigeteki Köztársaság megnyitotta a COP23-at Bonnban, ahol gyakorlatilag a 2015-ös párizsi klímaegyezmény gyakorlati részleteit tárgyalják meg. Ez az első nagyszabású környezetvédelmi esemény azóta, hogy az amerikai elnök, Donald Trump kihátrált az egyezményből. Az Egyesült Államok mégis két delegációval érkezett a konferenciára: az egyik egyenesen a fosszilis energiahordozók használatát hivatott népszerűsíteni. Rájuk szinte mindenki fúj, Kína és India pedig máris elégedetlen – de mire lehet még számítani a következő két hétben?

Amikor 2015 decemberében hivatalosan is életbe lépett a párizsi klímaegyezmény, a résztvevők csak annyiban állapodtak meg, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését jóval 2 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként ezt az emelkedést le kell nyomni 1,5 Celsius-fokra.

Azt azonban, hogy ezt pontosan hogyan és milyen ütemben kell megvalósítani, ráadásul hogyan lehet biztosítani, hogy minden aláíró ország egyformán tegyen hozzá a projekthez, egyelőre nem sikerült megtárgyalni. Nagy vonalakban erre lesz jó a kéthetes, bonni COP23 klímakonferencia.

Az egyezmény megvan, hogy kezdjünk neki?

Az esemény gyakorlatilag három panelből áll, mindhárom a 2020-ban érvénybe lépő párizsi klímaegyezmény gyakorlati alkalmazásairól szól.

  1. Az egyik fontos tárgyaláscsoport a szén-dioxid kibocsájtásának nemzetközileg elismert és egységes mérési módszereiről szól majd, valamint arról, hogy hogyan lehet a különböző országok erőfeszítéseit objektíven, saját gazdasági és politikai helyzetükhöz képest mérni.
  2. Egy másik panel szól pedig arról, hogy mit tettek eddig az országok a klímaegyezményben foglaltak előkészítésével kapcsolatban, és arról, hogy milyen gyakorlat lép életbe 2020-tól a tagországoknál.
  3. A harmadik fő tematika a változások pénzügyi követelményeit taglalja, amihez nagy szükség lenne a megállapodásból kilépett Egyesült Államok támogatására is.
Szíria is aláírja a párizsi klímaegyezményt, Trump egyedül marad
Amerika az utolsó ország, amely nem hajlandó csatlakozni a megállapodáshoz.

Az USA egyedül maradt

A konferencia első napján Szíria kijelentette, hogy ő is csatlakozik a klímaegyezményhez, így az Egyesült Államok egyedüli országként marad ki a megállapodásból. Donald Trump úgy gondolja, hogy az egyezmény egyáltalán nem igazságos, és egyenlőtlen követeléseket támaszt az országokkal szemben, így egyik első elnöki intézkedéseként visszalépett a teljesítésétől.

Ezt azonban a gyakorlatban csak 2020-ban teheti meg Trump, ezért kénytelen volt az ENSZ klímakonferenciáján is részt venni – persze személyesen nem tiszteli meg az egyébként rajta kívül 194 országból érkezett diplomatákat, lobbistákat, kutatókat és környezetvédőket, maga helyett a külügyminisztérium politikai ügyekért felelős külügyi államtitkárát, Thomas Shannont küldi.

Nem csak egyetlen delegáció érkezett azonban az országból: a US Climate Alliance (Amerikai Klímaszövetség) 14 államot képvisel, amelyek az elnöki döntés ellenére tartani fogják a párizsi klímaegyezményben foglalt célokat. A hivatalos delegáció által képviselt álláspont azonban nagyjából minden résztvevő országot felháborít: Trump csapata úgy érkezett egy klímakonferenciára, hogy a fosszilis energiahordozókat és a nukleáris energiát akarja népszerűsíteni.

Az amerikai elnök ugyanis nem hisz abban, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenységek gyorsítanák fel, és úgy gondolja, hogy mivel a szén és a nukleáris energia a közeljövőben még igencsak az életünk része lesz, inkább ezzel kellene foglalkozni, mint holmi megújuló energiákkal.

Ez a delegációk jó részénél persze kiveri a biztosítékot, hiszen a többi 194 ország azért van jelen Bonnban, hogy új utakat keressenek a zöld energia felé. Az pedig már csak hab a tortára, hogy a COP23 nyitóestjén megjelent National Climate Assesment Report (Nemzeti Klímaértékelő Jelentés) elismeri, hogy a klímaváltozás gyorsulására az emberi beavatkozáson kívül semmiféle más okot nem találtak a kutatók.

Fotó: AFP/Patrik Stollarz

De nemcsak az USA indította negatív felhanggal a klímakonferenciát: Kína és India már rögtön az első tárgyalási napon felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több ország nem akar 2020 előtt is lépéseket tenni a globális felmelegedés visszaszorítására. A két náció a minél előbbi változtatásokat sürgeti, de a Fidzsi-szigeteki Köztársaság például úgy gondolja, hogy teljesen felesleges 2020 előtt nekikezdeni a projektnek.

Kína és India viszont úgy látja, hogy az ellenálló országokat a nagyobb, fejlett országok befolyásolják, hiszen a párizsi klímaegyezmény bevezetési határideje előtti intézkedések elsősorban rájuk vonatkoznának.

Édeskevés, amit Párizsban vállaltunk

A két elégedetlenkedő országnak azonban sajnos igaza van: ha csak 2020-ban kezdünk neki a változásoknak, szinte borítékolható, hogy nem fogjuk elérni a klímaegyezményben megállapított célokat.

A The New York Times grafikáin jól látszik, hogy egyik fejlett ország sincs jelenleg azon az úton, ami a párizsi megállapodás céljához szükséges. Ha a jelenlegi tempóban folynak az intézkedések, még mindig nem tudjuk majd eléggé csökkenteni a szén-dioxid-kibocsájtásunkat ahhoz, hogy a kitűzött 2 Celsius-fok alá mehessünk. Ha az országok mindent teljesítenek, amit a klímaegyezményben vállaltak, a jövő akkor is elkeserítő.

Az Európai Unió sem áll jól összességében: a klímakonferenciának helyt adó Németország például, úgy néz ki, egyáltalán nem fogja elérni az egyezményben foglalt céljait.

Bonn, klímakonferencia Fotó: dpa/Oliver Berg

Jó úton vagyunk, csak nagyon lassan megyünk

Persze ennek ellenére szép törekvéseket is számon tarthatunk: a WWF Magyarország szerint például az Európai Unió több országában is a szénalapú energiatermelés visszaesésének konkrét jeleit láthatjuk.

  • Az Egyesült Királyságban 2015-ben a szénbázison működő erőművek még a teljes villamosenergia-termelés 22%-át szolgáltatták, tavaly ugyanez az arány 9%-ra esett vissza. Ugyancsak tavaly pedig a kormány bejelentette, hogy 2025-ben az utolsó szénerőmű is leáll a szigetországban.
  • Finnországban 2018-ban olyan jogszabályok bevezetése várható, amelyeknek eredményeképpen 2030-ra teljesen kivezetik a szenet az ország villamosenergia-termeléséből.
  • Hollandia ugyancsak a szénalapú energiatermelés 2030-ig történő kivezetése mellett döntött. A szén válságos helyzetét jól érzékelteti, hogy ebben az esetben egyébként az Európai Unió legmodernebb szénerőművei közé tartozó, 2015-ben megépített három hollandiai erőmű jóval korábban fogja befejezni működését.
  • A legfrissebb hír pedig, ami néhány évvel ezelőtt még teljesen elképzelhetetlen volt, az, hogy Olaszország is megválik a szénalapú energiatermeléstől, és legkésőbb 2025-ben az utolsó szénerőmű is leáll. Emellett érdekes Európa egyik vezető energiaszolgáltatójának, az olasz Enel vezérigazgatójának közelmúltban adott nyilatkozata is, aki szerint az Európai Unióban már semmi értelme szénerőművet építeni.

A Mátrai Erőmű kálváriája

Itthon jelenleg a Mátrai Erőmű a legnagyobb üvegházhatású gázmennyiséget kibocsájtó szénerőmű, amely bár igyekszik megtalálni a zöldebb utakat (megújuló energiát hasznosító naperőművet épít, növeli a saját tulajdonú bányatermelő kapacitását, és a lignittüzelésű blokkjaiban növelni kívánja a felhasznált hulladék és biomassza mennyiségét), mégis rendkívül környezetszennyező, és egyáltalán nem nyereséges. Egyelőre kétséges, mi lesz a sorsa, de az biztos, hogy 2021-től olyan környezet-egészségügyi és hatékonysági követelményeknek kell megfelelnie, amely miatt vagy újabb beruházásokat hajt végre, vagy be kell zárnia a lignitblokkjait” – mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője.

Tisztán látszik tehát, hogy nagy szükség van a klímatörekvések pontos követésére, és egy olyan rendszerre, amelyben objektíven lehet vezetni a különböző országok tevékenységét. Egyelőre nincs semmiféle hivatalos módszer arra, hogy számszerűsítsük ezeket a folyamatokat, és hogyan kövessük nyomon a vállalt erőfeszítések teljesítését.

Minden adat, amit jelenleg független szervezetektől szerzünk, csak durva becsléseken alapul – talán a COP23 segít a helyzet megoldásán.

(Kiemelt fotó: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik