Tudomány

Megtalálták az egyik legősibb galaxist

Szakértők egy csoportja azonosította az ismert Univerzum egyik legidősebb galaxisát. A rendszer nagyjából 1 milliárd évvel az ősrobbanás után született.

A G09 83808-at (vagy HATLAS J090045.4+004125-öt) a mexikói Nagy Milliméteres Távcső (LMT) segítségével fedezték fel – számol be az IFLScience. A rendszer mintegy 12,8 milliárd éves, ezzel ez a második legősibb ismert poros galaxis – és egyben a legidősebb, melyet az LMT valaha talált.

A Mexikói Asztrofizikai Intézet munkatársai által vezetett csapat a Nature Astronomy folyóiratban számolt be a felfedezésről.

A rendszer egy igen látványos csillagformálódási korszakát éli: a galaxisban évente 380 naptömegnyi égitest jön létre.

A jelentős csillagszületés alapján a kutatók következtetni tudtak arra, hogy a G09 a különösen nagy infravörös luminozitású galaxisok (ULIrG) közé tartozik. Kevés ilyen rendszert ismerünk, amely ennyire messze helyezkedne el a Földtől, ugyanis az optikai teleszkópokkal – mint amilyen a Hubble űrtávcső is – nehéz felfedezni az efféle galaxisokat.

Min Yun, az Amhersti Massachusetts-i Egyetem csillagásza és az új tanulmány társszerzője szerint azért különleges az első 1 milliárd évből származó objektumot találni, mert az ősrobbanást követő 400 millió évben az Univerzum túl egységes és forró volt ahhoz, hogy bármit is létrehozzon.

A kutató hozzátette, a becslések alapján az első csillagok, galaxisok és fekete lyukak mind az ősrobbanás után 500 millió és 1 milliárd évvel alakultak ki.

Ez az új objektum nagyon közel áll ahhoz, hogy az egyik legelőször létrejött galaxis legyen

– mondta Yun.

A rendszert először a Herschel űrtávcső vette észre, de részleteiben csak az LMT figyelte meg. A szakértők a gravitációs lencsehatással elemezték a galaxist – azaz egy, a G09 és a Föld között elhaladó nagy tömegű objektumot használtak fel „lencseként”.

Egy új ULIrG felfedezése sokat segíthet az Univerzum korai galaxisainak megértésében. Az efféle rendszerek sokkal nagyobb számban alakulhattak ki az ősrobbanás utáni időkben, mint az ennél is látványosabb csillagformálódást produkáló galaxisok.

(Kiemelt kép: NASA/ESA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik