Tudomány

Az Alzheimer-kór akár fertőzhet is

Egerek esetében legalábbis a betegségre jellemző plakkok vérátömlesztés után az egészséges egyed agyában is megjelentek.

A tudósok máig nem mernek állást foglalni abban a kérdésben, hogy vajon az Alzheimer-kór átadható-e vérátömlesztéssel, vagyis az ember akár egy műtét során is megbetegedhet-e. A válasz eddig az volt, hogy nem, vagy nagyon minimális eséllyel. A vancouveri British Columbia Egyetem munkatársainak új tanulmánya azonban most azt mutatja, mégiscsak lehetséges. Legalábbis egerek esetén – írja a NewScientist.com.

Egérről egérre átadható

Ismert, hogy embereknél egyes prionbetegségek, mint például a Creutzfeldt–Jakob-szindróma esetén a hibás fehérjék a testbe kerülhetnek vérátömlesztéssel vagy fertőzött hús fogyasztásával. Ehhez hasonlóan az Alzheimer-kóros betegek agyában kialakuló plakkok egy béta-aminoid nevű fehérjét tartalmaznak, bár még nem világos, hogy maguk a plakkok okozzák-e a betegséget, vagy tünetként jelennek-e meg.

Weihong Song és csapata olyan génekkel látta el az egereket, amelyek lehetővé teszik bennük a béta-amiloid humán változatát, így az alzheimeres betegekre jellemző plakkok kialakulását. Ezután az ilyen egerek vérkeringését egészséges rágcsálókéval kötötték össze, és az eredmények bizonyítják: a plakkok az egészséges egér agyában is megjelentek, agyszöveteik elkezdtek elhalni.

Song szerint tehát a fehérje vérátömlesztéssel átadható, az egészséges egér agyába jut, ahol elváltozásokat okoz.

Nem biztos, hogy embereknél is így van

Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen egereken végzett kísérletekről van szó, az eredmények nem alkalmazhatók egyből emberre. Viszont értékes információval járulnak hozzá a kutatáshoz, új irányokat jelölnek ki.

Korábban svéd és dán tudósok 2,1 millió vértranszplantáció eredményének elemzése után épp azt állapították meg:

az alzheimeres betegtől származó vér nem növelte egészséges emberben a betegség kialakulásának esélyét.

Hosszabb idő és sokkal több adat szükséges ahhoz, hogy biztos választ kapjunk rá, átvihetők-e az „Alzheimer-fehérjék” egyik emberből a másikba.

(Kiemelt kép: AFP / OSCAR GONZALEZ / NURPHOTO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik