Tudomány

130 fókatetemet sodort partra a víz a Bajkál-tónál

Nem túl rózsás a helyzet a világ legmélyebb tavánál. A szibériai Bajkál-tó vize a Föld édesvízkészletének egyötödét teszi ki, így nem kérdés, hogy az állóvíz globális szinten is meghatározó. Az utóbbi idők történései azonban azt mutatják, hogy nincs minden rendben a világörökségi helyszínen.

A közelmúltban rengeteg bajkáli fóka tetemét találták meg a tó partjain. Nyikolaj Gudkov, az orosz környezetvédelmi minisztérium szóvivője az AFP-nek azt mondta, nagyjából 130 elpusztult állatra bukkantak.

Vízmintákat vettünk, hogy kiderítsük, beszélhetünk-e a vízszennyezésről, mint okról

– tette hozzá Gudkov.

Az utóbbi időkben egyre több problémát érzékelnek a Bajkál-tónál, sokan pedig már attól tartanak, hogy az állóvíz az összeomlás szélére sodródott. A tó halkészlete jelentősen csökkent, ezért a kormány kénytelen volt betiltani bizonyos fajok halászatát.

A tóban ráadásul az őshonos szivacsok egyedszáma is visszaesett, míg a vízminőségre veszélyes Spirogyra algák száma látványosan nőtt. Egyes elképzelések szerint a fókák halálának hátterében a halállomány csökkenése áll.

A bajkáli fóka, más néven nerpa, a fókaalakúak egyik különleges képviselője. A faj nem csupán az egyik legkisebb fóka, de egyben az egyetlen, amely édesvízben él. A tudomány egyik nagy kérdése, hogy a nerpa hogyan jelent meg egy olyan tóban, amely több ezer kilométerre fekszik a tengertől. A szakértők úgy gondolják, hogy 2 millió évvel ezelőtt a Bajkál-tó összeköttetésben állt a tengerrel, a fókák felmenői pedig átúszva jutottak el a területre.

A Bajkál-tó a világ legősibb tava, vize pedig a globális édesvízkészlet jelentős részét teszi ki. A hatalmas állóvízben egyedi és lenyűgöző ökoszisztéma alakult ki.

A becslések alapján a helyi növény- és állatfajok 80 százaléka a világon sehol máshol nem lelhető fel.

Egyes élőlények azonban nagy veszélyben vannak.

A kutatók úgy vélik, hogy a legnagyobb gondot a környező létesítményekből szivárgó szennyező anyagok okozzák. A rossz vízminőség kedvez az algáknak, melyek a tó fenekén található szivacserdőket fenyegetik. Azt is feltételezik, hogy a klímaváltozás is befolyásolja a térséget.

Az orosz kormány tisztában van a helyzet súlyosságával, így komoly anyagi támogatással segíti a Bajkál-tó megtisztítását.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: andreigilbert/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik