Tudomány

500 éves navigációs eszközt találtak Vasco da Gama egyik hajójának roncsában

Több mint 500 évvel ezelőtt elsüllyedt egy hajó, amely a legkorábbi ismert tengerészeti csillagórát szállította. Az asztrolábiumként is ismert eszköz a navigációt segítette.

A szerkezetet búvárok találták meg 2014-ben, akkor azonban nem tudták, milyen célt is szolgált az eszköz. A közelmúltban 3D-s képalkotó segítségével sikerült kideríteni, hogy a bronzlemez valójában egy asztrolábium.

Mark Williams, a Warwicki Egyetem munkatársa és a vizsgálatot végző csapat tagja szerint lenyűgöző volt a 3D-s technológiát használni egy ilyen izgalmas projektben, egy ilyen ritka lelet azonosításában.

A tengerészeti csillagóra feltehetőleg 1495 és 1500 között készült.

Az eszköz az Esmeralda nevű hajón utazott, amely 1503-ban süllyedt el. A hajó Vasco da Gama flottájához tartozott, a portugál felfedező volt az első, aki közvetlenül Európából Indiába utazott.

Az Esmeralda roncsaira 2014-ben bukkant rá a Blue Water Recoveries, a feltárás során az asztolábiumot is megtalálták. A 17,5 centiméter átmérőjű lemezen ugyanakkor a felfedezéskor nem azonosítottak csillagászati jelzéseket, ezért a szakértők nem voltak biztosak benne, hogy mi is lehet a lelet.

A 3D-s elemzés azonban felfedte az eszközön található metszeteket, melyek 5 fokos szöget zárnak be egymással. Ez a részlet azt bizonyítja, hogy a szerkezet egy csillagóra. A felületen található jelölésekkel a tengerészek meghatározhatták, hogy milyen magasan jár a Nap és a Hold, ebből pedig következtetni tudtak a hajó helyzetére.

A leleten a kutatók a korabeli portugál címert, illetve I. Mánuel személyes emblémáját is felfedezték. Az uralkodó 1495 és 1521 között ült a portugál trónon.

Williams szerint csapata általában mérnöki feladatokat lát el, éppen ezért érdekes lehetőség volt a csoport tudását más területen is kamatoztatni.

(Via: Live Science, kiemelt kép: University of Warwick)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik