Tudomány

Aki alkoholt iszik, jobban beszél idegen nyelven

Egy új kutatás szerint az alkohol segíthet abban, hogy az ember folyékonyabban és jobb kiejtéssel beszélje az általa ismert idegen nyelvet. A kutatók úgy vélik, hogy a kulcs az elfogyasztott alkohol mennyisége.

Egy közelmúltban bemutatott tanulmány szerint a kis mennyiségű alkohol elfogyasztása segíthet abban, hogy az ember jobban beszélje az általa ismert idegen nyelvet – számol be a Huffington Post.

A szakértők 50 német anyanyelvű résztvevőt vizsgáltak. Az alanyok Hollandiában tanulnak hollandul, és csak alkalmakként isznak alkoholt.

A kísérletben a hallgatókat arra kérték, hogy vegyenek részt egy kétperces holland nyelvű beszélgetésben. Az interjú előtt az alanyok felének alkoholt adtak – mindenki a testtípusának megfelelő adagot kapott. A rögzített beszélgetést aztán holland anyanyelvűekkel hallgattatták meg, akik minősítették az egyes résztvevők nyelvtudását. Az alanyoknak emellett saját teljesítményüket is értékelniük kellett.

Az alkoholfogyasztók átlagosan nem érezték jobbnak magukat, mint a kontrollcsoport tagjai, a hollandok azonban másként látták a helyzetet.

Az anyanyelvűek szerint az alkoholos csoport tagjai sokkal folyékonyabban beszéltek hollandul, a kiejtésük pedig különösen jó volt. Igaz, szókincsben és nyelvtanban közel azonosak teljesítettek a csoportok.

A szakértők úgy vélik, hogy az alanyok kommunikációs készsége a kisebb mennyiségű alkohol miatt javult. A több ital feltehetőleg ártott volna a nyelvtudásnak.

Bár a tanulmány eredményei mindenképp érdekesek, a kutatás messze nem tökéletes. A vizsgálat egyik nagy hibája, hogy nem számolt bizonyos kommunikációt befolyásoló tényezőkkel, például a résztvevők érzelmi állapotával. Éppen ezért a szerzők szerint érdemes lesz újabb kísérleteket végezni.

(Image Source White/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik