Tudomány

1,56 millió dollárért kelt el Einstein boldogságról szóló feljegyzése

A boldog életről szóló feljegyzést Albert Einstein 1922-ben adta egy futárnak Tokióban. A néhány soros irat egy jeruzsálemi árverésen kelt el.

Az aukciósház szerint a 1,56 millió dolláros (mintegy 410 millió forintos) ajánlat jóval magasabb volt, mint a becsült 5-8 000 dolláros érték. Az új tulajdonos nevét nem hozták nyilvánosságra, annyi biztos, hogy az illető európai származású.

A feljegyzést Albert Einstein a tokiói Imperial Hotel egyik papírlapjára írta.

A német nyelvű szöveg szerint „a nyugodt és mértéktartó élet több örömet ad, mint az állandó zaklatottsággal járó siker hajszolása”.

A jegyzetre személyesen, online és telefonon lehetett licitálni. Az árverés 2 000 dollárról indult, majd az ár 20 percen át gyorsan emelkedett. A tételért végül ketten versenyeztek telefonon. Mikor az eladást bejelentették, tapsvihar tört ki az aukciósházban.

Az árverésen egyébként egy másik Einstein-jegyzet is elkelt, mely szerint „ahol akarat van, ott út van”. Ez a cikk is meglepően magas áron, 240 000 dollárért talált új tulajdonost.

A két feljegyzés Einstein 1922-ben írta Japánban, ahol előadássorozatot tartott. A tudós egy évvel korábban kapta meg a fizikai Nobel-díjat, így ekkorra már elég ismertté vált. Mikor Einstein az Imperial Hotel vendége volt, egy nap futár érkezett hozzá egy üzenettel. A futár nem fogadott el borravalót, így a kutató két jegyzetet írt neki, mondván, hogy azok egy nap akár többet érhetnek, mint a borravaló.

Kedden Einstein két másik levele is elkelt, az egyik 33 600, a másik pedig 9 600 dollárért. Korábban egyébként a tudós több rövidebb írását is elárverezték már.

Bár a jegyzeteknek és leveleknek nincs tudományos értéke, mégis sokat elárulnak minden idők egyik legnagyobb fizikusáról.

(Via: Phys.org, kiemelt kép: Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik