Tudomány

A pszichedelikus drogok csökkentik a bűnözésre való hajlamot

Egy új tanulmány szerint a gyakori pszichedelikus drogok - például a hallucinogén gombák, az LSD és a meszkalin - csökkenthetik a bűncselekmények elkövetésére való hajlamot.

A Peter Hendricks, az Alabamai Egyetem munkatársa által vezetett csapat arra jutott, hogy a pszichedelikus drogok használata csökkenti a bűnözői magatartás valószínűségét – számol be az Okanagani Brit Columbiai Egyetem oldala.

Zach Walsh, a tanulmány társszerzője szerint az új eredmények mellett egyre több kutatás bizonyítja, hogy egyes pszichedelikus szerek csökkenthetik az antiszociális viselkedésre való hajlamot.

Természetesen ki kell emelni, hogy további vizsgálatokra lesz szükség ezen stigmatizált anyagok egyénre és közegészségügyre gyakorolt potenciális kedvező hatásaival kapcsolatban

– tette hozzá a kutató.

A szakértők az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának 13 évet felölelő adatbázisát használták fel. A csapat így 480 000 amerikainál elemezhette a klasszikus pszichedelikus kábítószerek és a törvényellenes magatartás közti kapcsolatot.

Az eredmények alapján a pszichedelikus drogokat fogyasztók 27 százalékkal kisebb eséllyel követtek el lopást, és az adatfelvételt megelőző egy évben 22 százalékkal kisebb valószínűséggel tartóztatták le őket erőszakos bűncselekmény miatt.

Ugyanakkor a más tiltott szerekkel élők általában nagyobb eséllyel követtek el bűncselekményeket.

Hendricks úgy véli, hogy a pszilocibin és rokon vegyületei forradalmasíthatják a mentál-egészségügy területét. Walsh hozzátette, újabb vizsgálatokra lesz szükség, hogy megértsük, milyen tényezők állnak a pozitív hatás mögött.

(Kiemelt kép: Victor_Tongdee/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik