Tudomány

Vaskori leletet mosott ki Írországban az Ophelia

A 2500-1500 éves csontvázat mosott ki az Írországot elérő Ophelia az ország délkeleti partján fekvő Wexford megye területén. Az ép leletet egy nappal a vihar elvonulása után fedezték fel.

A leletet kedden, késő délután találták meg Kilmore Quay közelében – számol be az Irish Daily Mirror. A maradványokat helyiek azonosították a tengerparton. Miután a felfedezők értesítették a hatóságokat, a helyszínt lezárták, és egy törvényszéki antropológus megvizsgálta a csontvázat.

Az elemzés alapján a lelet a vaskorból származhat, és 1500-2500 éves lehet.

A csontvázat a közeljövőben Dublinba szállítják, ahol részletesebb is megvizsgálják majd. Az analízissel remélhetőleg pontosabban meg fogják állapítani a maradványok korát.

Kép: Facebook/Jim Campbell – Photographer

Jim Moore, megyei tanácsos szerint a jelek arra utalnak, hogy a lelőhely egy sír, a csontvázat pedig nem a víz sodorta partra. Az érintett terület igen közel van a tengerhez, és elég elszigetelt. A felfedezés felveti a kérdést, hogy vannak-e még hasonló nyughelyek a környéken.

A sírt a rendkívül erős Ophelia okozta erózió mosta ki. Két évvel ezelőtt a közelben találtak már egy hasonló korú leletet.

Egyelőre nem tudjuk, hogy van-e a kapcsolat a kettő között

– mondta Moore.

Könnyen elképzelhető, hogy a területen további csontvázak várnak felfedezésre, ezért érdemes lehet régészeti feltárást folytatni a térségben.

(Kiemelt kép: NOAA/NASA Goddard Rapid Response Team)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik