Tudomány

A pollenszezonnak vége, de nem lélegezhetünk fel

Bár a pollenszezon már elmúlt, a beltéri allergiás tüneteket okozó anyagok és a szmog továbbra is szennyezik a levegőt.

A levegőben számos olyan apró részecske van, melyek károsak lehetnek az egészségre. Ezen anyagok egy része természetes, ilyenek a pollenekben, az állati szőrökben és a baktériumokban is megtalálható molekulák. Veszélyes részecskéket azonban az ember is előállít. Ilyen légszennyezők a szálló por, bizonyos gázok – többek közt a szén-dioxid-, illetve a beltérben fellelhető anyagok – például a vegyszerekből kipárolgó vegyületek.

Hazánk Európa harmadik legszennyezettebb levegőjű országa
Egy új kutatás szerint a légszennyezés átlagosan 1,12 évvel rövidíti meg a magyarok életét.

A rossz levegőminőség egyre több embert érint hazánkban.

A becslések szerint a magyarok legalább 20 százaléka allergiás, a szénanáthások száma pedig egy évtized alatt megduplázódott.

Napjainkban a lakosság 15-17 százaléka szénanáthás, a fővárosban pedig több mint 20 százalék, míg az asztmások aránya 10 százalék alatti. Úgy tűnik, hogy a számok a jövőben tovább emelkednek majd.

A lakosságot tavaly nem csupán a magas parlagfű pollenkoncentráció, hanem az előző fűtési szezon rossz légminősége is sújtotta. 2017 januárjában az ország több városában is jelentős szmogriadó volt, a legmagasabb koncentrációt Miskolcon mérték.

parlagfu(210x140).jpg (Array)
Legalább kétmillió magyar parlagfű-allergiás
Csaknem negyvenmilliárd forintot költenek tüneteik enyhítésére.

Mivel az ember napjai nagy részét zárt térben tölti, különösen fontos odafigyelni a benti légminőségre. A benti szennyezettség többségében kintről származik – ajtónyitásokkal, szellőztetéssel kerül be -, de zárt térben a koncentráció gyakran magasabb, mint az utcákon.

A pollenszezonban ezért kora reggel és estefelé érdemes a szabadban lenni, hajnalban pedig szellőztetni. Szmogriadó esetén viszont tanácsos inkább bent maradni, és gyakori, de rövid kereszthuzatos szellőztetéssel cserélni az elhasznált levegőt. Emellett fontos, hogy ne használjunk szennyező tüzelőanyagokat a fűtéshez, és az avarégetést is kerüljük.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik