Tudomány

A csillaghalál feltérképezőjét ünnepli a Google Doodle

Az indiai származású Subrahmanyan Chandrasekhar komoly szerepet játszott a csillagok pusztulásának megértésében.

Ahogy az élő organizmusoknak, úgy a csillagoknak is megvan a maguk életciklusa. Az objektumok gázból és porból születnek, évmilliókon vagy évmilliárdokon át fejlődnek, majd elpusztulnak, különböző objektumokat hagyva hátra.

A Google Doodle 2017. október 19-én több országban is egy olyan kutatót ünnepel, aki az égitestek halálát tanulmányozta. Az animáció hazánkban a Google Doodle oldalán tekinthető meg.

Subrahmanyan Chandrasekhar munkája nélkül alighanem jóval kevesebbet tudnák a csillagok evolúciójáról. Az indiai származású Chandrasekhar már 20 évesen hatalmas eredményt ért el. A fiatal egyetemista épp Cambridge-be utazott, amikor meghatározta a később Chandrasekhar-határnak elnevezett értéket.

A szám azt mutatja, hogy miként végzi életét az adott csillag. Ha egy égitest kevesebb, mint 1,4 naptömegű, akkor fehér törpévé, ha ennél nehezebb, akkor egy szupernóva-robbanás után fekete lyukká változik.

1930-ban, az érték meghatározásakor, sokan élesen bírálták az elképzelést. Az egyik leghangosabb kritikus a korszak meghatározó csillagásza, Sir Arthur Eddington volt, aki a Királyi Csillagászati Társaság 1935-ös találkozóján hevesen támadta az elméletet.

Később azonban bebizonyosodott, hogy Chandrasekharnak igaza volt.

1983-ban az ekkor már Amerikában élő és dolgozó szakértő megkapta a fizikai Nobel-díjat a Chandrasekhar-határ kiszámolásáért.

A kutató tiszteletére később a NASA egy műholdat is elnevezett. A Chandra űrtávcső 1999-ben indult el, és az Univerzum egyes objektumainak röntgensugárzását elemzi.

Chandrasekhar 107 éve, 1910. október 19-én született, és 1995 augusztusában halt meg.

(Via: The Verge, kiemelt kép: NASA/CXC/SAO/R.Margutti et al)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik