Tudomány

II. Ramszesz elveszett templomára bukkantak

24.hu
24.hu

2017. 10. 18. 09:14

Kutatók egy csoportja II. Ramszesz korából származó templomra bukkant a Szakkara és Gíza között fekvő Abu-Szírnál. Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma szerint az épület az egyetlen bizonyíték arra, hogy a fáraó jelen volt a nekropolisznál.
Korábban a témában:

Az egyiptomi és cseh régészek 2012-ben találták meg az elveszett komplexumot, majd négy évet töltöttek a feltárással – számol be az IFLScience. A templom egy olyan területen fekszik, amely természetes átjárót képez a Nílus partjai és Abu-Szír ártere között. A nagyjából 3000 éves építmény alapterülete 32-ször 50 méter.

Az ásatások során egy hatalmas udvart azonosítottak, amely mellett két raktár helyezkedik el. Az udvart sártéglákkal körülkerített kőoszlopok határolják. A falakon felfedezett maradványok azt mutatják, hogy a fal egy részét egészen biztosan kékre festették.

Az épület végén a szakértők egy rámpát vagy lépcsősort találtak, amely a szentélybe vezet. A szentély hátsó részét három párhuzamos kamrára osztották.

A minisztérium bejelentése szerint a templom romjait egy hatalmas homok- és kőtörmelékhalomban azonosították. A lerakódás egy része domborművektől származott. Miroslav Barta, a cseh csapat vezetője azt mondta, az alkotások díszítő funkciót láttak el. A dekorációk isteneket, így Ámont, Rét és Nehbetet ábrázolják.

Kép: Facebook/‎Ministry of Antiquities

A régészek arra jutottak, hogy a komplexum az időszámítás előtt 1279-1213 között uralkodó II. Ramszesz korából származik. A Nagy Ramszeszként is ismert uralkodó az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb fáraója volt, hosszú uralkodása alatt hatalmas építkezéseket folytatott, és jelentős  háborúkat vezetett. A helyszínen talált egyik dombormű II. Ramszesz különböző címeit sorolja fel.

Barta szerint a felfedezés segít jobban megérteni a korabeli építkezési és vallási szokásokat. A templom azt is igazolja, hogy II. Ramszesz idején a térségben a napisten tisztelete megmaradt – Abu-Szírben az időszámítás előtti 25. századtól egészen az Újbirodalom koráig létezett Ré-kultusz.

(Kiemelt kép: Facebook/‎Ministry of Antiquities)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.