Tudomány
This TV grab taken on 2 November 2011 shows an animated video clip of the docking of the Tiangong-1 space lab module and the Shenzhou VIII (Shenzhou-8) spacecraft in space.

China successfully carried out its first docking exercise on Thursday (3 November 2011) between two unmanned spacecraft, a key test of the rising powers plans to secure a long-term manned foothold in space. The Shenzhou-8 spacecraft joined the Tiangong (Heavenly Palace) 1 module about 340 km above Earth, in a maneuver carried live on state television.

100 kilós törmelékek potyoghatnak az égből

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 10. 13. 08:26

Korábban a témában:

Egyre gyorsabban halad a Föld felé egy irányíthatatlan, 8.5 tonnás kínai űrállomás, és várhatóan hónapokon belül becsapódik – írja a The Guardian.

A Tienkung–1 űrállomást 2011-ben állították pályára. Sokan erőteljes politikai szimbólumként tekintettek rá, amely rávilágított, hogy Kína űrhatalommá akar válni.  Az űrállomást az elmúlt években több küldetés végrehajtásában is igénybe vették, 2012-ben pedig meglátogatta Kína első női űrhajósa, Liu Yang is.

Csakhogy 2016-ban hosszú találgatások után kínai tisztviselők megerősítették, hogy elveszítették az irányítást az űrállomás felett, ezért 2017-ben vagy 2018-ban becsapódhat a Földbe. A Kínai Űrügynökség arról tájékoztatta az ENSZ-t, hogy a becsapódás várhatóan 2017. októbere és 2018. áprilisa közt lesz esedékes.

Az űrállomás az utóbbi hetekben elérte a Föld sűrűbb atmoszféráját és felgyorsult a zuhanása.

Bár a szerkezet nagy része várhatóan még a légkörben elég, Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem elismert asztrofizikusa szerint akár 100 kilogrammos törmelékek is potyoghatnak majd az égből.

Annak relatíve csekély az esélye, hogy a darabok valakinek a fejére essenek, de Kína májusban azt közölte az ENSZ-szel, hogy gondosan figyelemmel kísérik az űrhajó útját és azonnal értesítik az illetékes szerveket, ha már nagyon közel jár a Földhöz.

McDowell elmondása szerint még napokkal a becsapódás előtt is lehetetlen lenne megjósolni, hogy a bolygó mely pontjaira zuhannak az űrállomás darabkái.

1991-ben a Szovjetunió húsztonnás Salyut 7 űrállomása csapódott be a Földbe, miután összeütközött egy másik húsztonnás űrhajóval, a Cosmos 1686-tal. Argentína felett törtek ripityára, a roncsok pedig Capitán Bermúdez városára hullottak.

1979-ben pedig a NASA óriási, 77 tonnás Skylap űrállomása ütközött a Földnek, akkor a nyugat-ausztráliai Perth környékén landoltak a törmelékek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.