Tudomány

A nők nem azért sétálnak kevesebbet, mert lusták

Egy közelmúltban ismertetett tanulmány szerint a világ legtöbb országában a nők jóval kevesebb lépést tesznek meg naponta, mint a férfiak. A jelenség hátterében több tényező is állhat - például a zaklatástól való félelem.

A Stanford Egyetem közelmúltban bemutatott vizsgálata szerint a nők szinte a világ minden országában aránytalanul keveset sétálnak a férfiakhoz képest.

A kutatásban 111 ország közel 720 000 lakosa vett részt, a szakértők az okostelefonok adatait elemezték. Az eredmények egy súlyos egészségügyi problémára világítottak rá: azon országokban, ahol nagy volt a különbség a sokat és a keveset sétálók közt, általában elhízottabb volt a népesség.

A vizsgálat emellett a nemek testmozgása közti eltérésekre is rámutatott. A nők és férfiak aktivitásában főként az elhízottabb nemzeteknél jelentkezett különbség. A kérdés az, hogy egyes térségekben miért sétálnak kevesebbet a nők.

Ha egy ember nem sétál sokat, talán lusta. Ha több száz ezer ember – és főként nők – nem sétálnak sokat? Az nem az egyén lustaságának problémája, az társadalmi probléma

– mondta Tim Althoff, a kutatás vezetője.

Hazánkban a vizsgált országok közt a 25. legkiegyensúlyozottabb a nők és a férfiak aktivitása. A legkisebb nemek közti eltérést Hong-Kongban mutatták ki.

A nők aktivitását számtalan tényező befolyásolhatja, kezdve a helyi kulturális szokásoktól egészen az adott személy környezetének „sétálhatóságáig” – a városokban például sokszor nehezebb gyalogosan közlekedni. Egy faktor azonban sok nőre hatással lehet: a személyes biztonság.

Világszerte rengeteg nő számolt be arról, hogy sokszor a zaklatástól való félelem miatt kell lemondaniuk a sétálásról.

Az angliai Children’s Society múlt hónapban bemutatott jelentése szerint Nagy-Britanniában minden harmadik 10-17 éves lány érezte már úgy, hogy idegenek követik őket. A felmérés során több lány is beszélt arról, hogy hazafelé sétálva rájuk dudáltak a férfiak.

Napjainkban az emberiség egyre kevesebbet mozog, ez pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent. A probléma még súlyosabban érintheti azokat a nőket, akik az átlagnál is kevesebbet sétálnak.

(Kiemelt kép: Creatas/Getty Images, forrás: The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik