Tudomány

Rákgyógyszert tojó tyúkokat alkottak japán tudósok

Japán tudósok úgy módosították csirkék génállományát, hogy azok gyógyszertartalmú tojásokat tojnak. Ha a módszert sikerülne nagyüzemi körülmények közt is működtetni, az drasztikusan csökkentené egyes orvosságok árát.

A genetikailag módosított szárnyasok olyan tojásokat raknak, melyek interfernon fehérjéket tartalmaznak. Ezeket használják hepatitisz, szklerózis multiplex, és rosszindulatú bőrrák kezelésére. Ha hetente háromszor rákos betegekbe injekciózzák, a fehérje megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, míg az ellenük küzdő T-sejteket megerősíti. A kezelés jelenleg nagyon költséges, az interferonból néhány mikorgrammnyi is több százezer forintba kerülhet.

A japán kutatás azonban valódi áttörést ígér. A genetikailag módosított csirkék minden második nap raknak olyan tojást, amelyik interferon-béta fehérjét tartalmaz. A kutatók a jövő év elejére szeretnének embereken alkalmazható gyógyszert készíteni a tojásokból. Ha sikerrel járnak, máris megfelezték a rákgyógyszer jelenlegi gyártási költségeit, ha pedig minden a terveik szerint alakul, a jövőben az ár a tíz százalékára eshet.

(Newsweek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik