Tudomány

Eldől, hogy az EU mennyire veszi komolyan a párizsi klímaegyezményt

Rövidesen eldől a 2030-ig szóló új uniós energiaszabályozási csomag vitája. Az Európai Unió céljai közt szerepel, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A kérdés az, hogy az unió mennyire tartja magát a párizsi klímaegyezményben vállaltakhoz.

A Greenpeace szerint most dől el, hogy az Európai Unió mennyire veszi komolyan a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit.

Az EU a nemzetközi megállapodással vállalta, hogy felveszi a harcot a globális felmelegedéssel, az Egyesült Államok kiválása után pedig megerősítette szándékát. Az Európai Parlamentben már hónapok óta zajlanak az egyeztetések, az energiaminiszterek pedig idén decemberben döntenek majd az új, 2030-ig szóló energiaszabályozási csomagról.

A kérdés az, hogy az Európai Unió a hagyományos energiaforrások – az atomenergia és a fosszilis energiahordozók -, vagy a megújuló források mellett dönt. Európa néhány térsége, például Svédország már komoly lépéseket tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, hazánk azonban jelentősen le van maradva a megújuló energiaforrások használatában.

A Greenpeace aktivistái az elmúlt napokban Magyarországon, Szlovéniában, Bulgáriában, Romániában és Belgiumban is egy-egy óriási napot formálva hívták fel a figyelmet a napenergia fontosságára.

Fotó: Flickr/Greenpeace

Bár Németországban a napsütötte órák száma jóval kevesebb, mint Magyarországon, mégis ott telepítették Európa legnagyobb napelem-kapacitását.

Itthon 2016 végén rekordmennyiségű engedélykérelmet nyújtottak be naperőművekre, igaz, ezek többségében nem háztartásokat érintenek.

A Greenpeace Magyarország szerint hazánkban több tényező, például a kezdeti befektetés, a magas áfa és a hiteligénylés bonyolultsága is nehezíti a napenergia lakossági használatát. A szervezet ezért petícióval kéri a kormányt, hogy tegyék könnyebben elérhetővé és olcsóbbá a háztartásokban a világszerte egyre hatékonyabb és olcsóbb napelemes rendszereket.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/David Monniaux)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik