Tudomány

Néhány napra eltűnik a Nap

Amikor viszont előbújik kellemes őszi időt varázsol a Kárpát-medencébe – a lényeg öt kilométeres magasság felett dől el.

Szép napsütéssel indult a hétfő Magyarország nagy részén, de nem tart sokáig. Estétől nyugat felől kezd megnövekedni a felhőzet, legfeljebb 11-16 fok lesz, de a szél lassan alábbhagy. Kedden és szerdán többnyire felhős lesz az ég, de csak elszórtan várható – főleg északkeleten – minimális csapadék. Élénk lesz a szél, de van egy jó hírünk is:

Kedd délutántól egy melegfront hatására felmelegedés indul, csütörtökön már országszerte 20 fok körüli, afeletti hőmérsékleteket mérhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Fejfájós hétfő

Csütörtöktől már a Nap is elő-előbukkan a felhők mögül, hétvégére pedig igazi napsütéses, szép őszi kirándulóidőben reménykedhetünk.

A Kiderül.hu orvosmeteo előrejelzése szerint a hétfő elég kínlódós lesz, az arra érzékenyeket kettős fronthatás sújtja:

  • a légnyomás változása vérnyomásingadozást okozhat;
  • szédülés, ájulásos rosszullét is előfordulhat;
  • az erős szél fejfájást is előidézhet.

Időjárási front

És ha már annyit beszélünk a frontokról… A latin frons szóból származik, első részt, arcvonalat jelent, háborús helyzetben teljesen egyértelmű. Laikusként valami hasonló értelmet tulajdoníthatunk neki az időjárás kapcsán is.

A front meteorológiai állapothatározók szakadási felülete. Nyomában ami addig alacsony volt, az nő és fordítva: hőmérséklet, légnyomás és a többi. A változás iránya attól függ, hideg- vagy melegfrontról van-e szó

– magyarázza a meteorológus.

A talajszinten tapasztalható időjárást a magaslégkörben (öt kilométer felett) zajló változások határozzák meg, maga az időjárási front nagyobb méretű légköri folyamatok eredménye. A front tehát nem ok, hanem okozat, a változás egy megjelenési formája, a frontok által tudnak kiegyenlítődni az északi és déli területek között kialakult nagy hőmérséklet különbségek.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

(Kiemelt kép: Duncan MacArthur / Biosphoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik