Tudomány

Egy új kutatás szerint az ősi Holdnak volt atmoszférája

24.hu
24.hu

2017. 10. 08. 08:00

Egy új tanulmány szerint a vulkáni aktivitás hatására átmeneti atmoszféra alakult ki a Holdon 3-4 milliárd évvel ezelőtt.
Korábban a témában:

A Hold felszínén látható nagy, sötét foltokat holdtengereknek nevezik. A területek olyan bazaltsíkságok, melyek a becsapódási krátereket töltik fel.

A régiók akkor alakultak ki, amikor az égitest belseje még forró volt, és a kőzetanyag időnként a felszínre áramlott. A holdtengerekből az Apollo 15 és 17 missziók során vettek mintákat. Az anyagokat elemezve később kiderült, hogy a bazaltban olyan vegyületek is megtalálhatóak, melyek képesek gázokat alkotni.

A közelmúltban Debra H. Needham, a Marshall Űrközpont szakértője, valamint David A. Kring, az Egyetemi Űrkutatási Szövetség (USRA) munkatársa azt vizsgálták, hogy mennyi gáz jöhetett létre a lávafolyások hatására. A kutatók arra jutottak, hogy a felszabaduló gázmennyiség atmoszférát alkotott a Hold körül – számol be az USRA.

A légkör a tűzhányók aktivitásának csúcsán, 3,5 milliárd éve volt a legvastagabb.

Az atmoszférát létrehozó gázok aztán szép lassan az űrbe szöktek, a légkör pedig 70 millió év alatt eltűnt.

A két legnagyobb gáztömeg a Mare Serenitatis és a Mare Imbrium kialakulása során került az atmoszférába 3,8, illetve 3,5 milliárd éve. Needham szerint a bazaltsíkságok születésével hatalmas mennyiségű vízpára szabadult fel, melynek egy kis része a Hold sarkainál raktározódhatott el. Ezek a lerakódások valószínűleg máig megtalálhatóak.

Az új eredmények fontosak lehetnek az elkövetkező küldetések során. Az ősi atmoszférából kiszökött, majd a Hold fagyos, állandóan sötét térségeiben csapdába esett anyagokat az űrhajósok is hasznosíthatnák.

(Kiemelt kép: NASA MSFC)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.