Tudomány

A gravitációs hullámok felfedezői nyerték idén a fizikai Nobel-díjat

Rainer Wiess, Barry C. Barish és Kip S. Thorne, a LIGO projekt megvalósítói nyerték a 2017-es fizikai Nobel-díjat - számol be a Nobel-díj hivatalos oldala.

Tegnap ismertették a 2017-es fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj győzteseit, ma pedig a fizikai kategória nyerteseit mutatták be.

Rainer Weiss, Barry C. Barish és Kip S. Thorne, a LIGO/Virgo együttműködés vezetői a gravitációs hullámok kutatásában nyújtott munkájukért kapták meg a fizikai Nobel-díjat.

2015. szeptember 14-én az emberiség először észlelt gravitációs hullámokat. A hullámok két fekete lyuk összeolvadásával alakultak ki. A jelenség létezését nagyjából száz évvel korábban már Albert Einstein is megjósolta, azonban igen sokat kellett várni a gyakorlati bizonyíték meglelésére. A gravitációs hullámokat az amerikai LIGO detektor érzékelte.

Bár a jel igen gyenge volt, a felfedezés így is alapjaiban rázta meg a tudományos világot.

A LIGO projektet ugyan évtizedekkel korábban álmodták meg, végül csak 1992-ben hozták létre Weiss, Barish és Thorne vezetésével. A kollaborációhoz azóta számtalan kutató csatlakozott, az európai Virgo detektorral még magyar kutatók is bekapcsolódtak a gravitációs hullámok keresésébe.

A héten több terület nyertesét is bejelentik. Szerdán a kémiai Nobel-díj, pénteken a békedíj, október 9-én, pedig a közgazdasági díj győztesét ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

(Kiemelt kép: R. Hurt/Caltech-JPL)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik