Tudomány

Késik a James Webb űrtávcső indítása

A NASA szerint a James Webb űrtávcső csak 2019 márciusa és júniusa közt fog elindulni. A teleszkópot eredetileg 2018 októberében bocsátották volna fel.

Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Küldetések Igazgatóságának munkatársa szerint a késés hátterében nem áll hardverhiba vagy technikai probléma.

Ehelyett az űreszköz különböző alkotóelemeinek összeillesztése tart tovább a vártnál

– mondta a szakember.

A NASA az ESA-val kötött megállapodás értelmében egy évvel a tervezett indítás előtt rutinvizsgálatot végzett az ütemterven. Az ellenőrzés végén a mérnökök arra jutottak, hogy csúsztatni kell a felbocsátást. A gondos analízis során ellenőrizték az eddigi tesztek eredményeit, az összeszerelés folyamatát, illetve, hogy milyen feladatokat kell még elvégezni.

Bár az űrtávcső és műszereinek tesztje a tervek szerint halad, a teleszkóp összeillesztése késik.

Az űreszközön végrehajtott eddigi kísérletek mind azt mutatják, hogy a szerkezet megfelel az elvárt teljesítménynek.

Eric Smith, a program igazgatója szerint maga a James Webb és a hozzá tartozó nappajzs összetettebb és nagyobb a megszokottnál, emiatt az integrálás és bizonyos tesztek több időt vesznek igénybe, mint korábban gondolták. A szakértő hozzátette, a NASA által végzett vizsgálat tükrében 2019 tavaszára már készen akarnak állni kilövésre.

A James Webb űrtávcsőt a Hubble utódjának szánják. A NASA, az ESA és a Kanadai Űrügynökség összefogásával megszülető szerkezet a legjobb űrteleszkóp lesz, melyet az emberiség valaha megalkotott. A 6,5 méter átmérőjű infravörös űrtávcső a jövőben számtalan értékes megfigyelést végez majd, többek közt az exobolygók alaposabb megismerésében is segíteni fog.

(NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik