Tudomány

Egyetlen hosszú kánikulává változtathatja a nyarat a klímaváltozás

A világ több régiójában is egyetlen hosszú hőhullámmá fog válni a nyár, még akkor is, ha sikerül a párizsi klímaegyezményben kitűzött 2 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedést. Magyarország a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik.

Már 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés is elég ahhoz, hogy jelentősen megváltozzon a hőhullámok hossza, intenzitása és gyakorisága. Kutatók egy csoportja a világot 26 régióra osztva azt vizsgálta, miként befolyásolja minden egyes Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedés az egyes térségek nyarát. Eredményeikről a Scientific Reports folyóiratban számoltak be.

Az adatok alapján a klímaváltozás globális szinten is hatalmas hatással lesz a nyári forróságra, egyes régiók azonban kifejezetten pokoli hellyé alakulnak majd.

Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Ausztrál Kutatási Tanács éghajlati központjának munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint megdöbbentek, hogy akár 2 Celsius-fokos melegedéssel is állandó kánikulává válhat a trópusi területek nyara.

Azt is felfedeztük, hogy csupán 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedéssel is szinte az összes olyan régió négyévente fog hőhullámi eseményeket tapasztalni, melyekből egykor csupán harmincévente fordult elő egy

– mondta a kutató. Perkins-Kirkpatrick hozzátette, ha a felmelegedés eléri az 5 Celsius-fokot, ezek a térségek minden évben átélhetik majd a kánikulát.

2100-ra Budapest lesz a világ egyik leggyorsabban melegedő városa
A nyári átlaghőmérséklet akár 7,6 Celsius-fokkal is emelkedhet.

A világ régiókra való felosztásával a szakértők észrevették, hogy a nyár más-más módon fog megváltozni az egyes területeken. A hőhullámok csúcshőmérséklete a Mediterráneumban és Közép-Ázsiában emelkedhet a leginkább, a kánikulák hossza és napjainak száma viszont a trópusokon növekszik majd a leglátványosabban.

A kutatásban csak két régióban, Közép-Amerikában és Kelet-Afrikában mutatták ki az enyhe hőhullámok gyakoriságának csökkenését, igaz, ezeken a területeken jelentősen emelkedik majd a forró napok száma. A folyamattal egybe fognak olvadni azok a tartósan meleg időszakok, melyek korábban két külön hőhullámot alkottak.

Az adatok alapján 1 Celsius-fokos felmelegedés esetén hazánk nagy részén akár harminccal is nőhet a kánikula napjainak száma.

Az ennél magasabb hőmérséklet-emelkedés még veszélyesebb hatásokkal fog járni.

Perkins-Kirkpatrick úgy véli, tanulmányuk újabb ébresztő a döntéshozók számára. A szakértő szerint azonnal lépnünk kell, hogy csökkentsük az ember okozta felmelegedés mértékét, megfelelő intézkedés nélkül ugyanis a világ több régiójában is katasztrófa fenyeget.​

(Climate Extremes)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik