Tudomány

Invazívnak nézték, majdnem kiirtották az új kobrafajt

Hatalmas galibát okozott egy, a nyugat-afrikai partoknál fekvő szigeten egy mérges kígyó. A helyiek végül több egyedet is elpusztítottak. Az állatról sokáig úgy hitték, hogy inváziós, az újabb elemzések azonban mást mutatnak. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint az érintett kobra egy eddig ismeretlen faj, amely csak a szigeten fordul elő.

A szakértők úgy vélték, hogy a kígyó egy idegen erdei kobra, melyet úgy hoztak be a szárazföldről a Guineai-öbölben fekvő São Tomé szigetére. Éppen ezért az élőlényt kártevőnek tekintették.

Egy új, morfológiai és genetikai elemzést is magába foglaló vizsgálat azonban felfedte, hogy az állat valójában egy eddig ismeretlen faj, amely csak a parányi szigeten őshonos.

Az erdei kobra (Naja melanoleuca) Közép- és Nyugat-Afrika erdeiben és szavannáin élő mérges kígyó. Az élőlény testhossza akár a 3,1 métert is elérheti, éppen ezért eddig úgy gondolták, hogy ez a faj a kobrák között a leghosszabb.

A São Tomén felfedezett új állat, a Naja peroescobari azonban ennél is nagyobbra nőhet. A Zootaxa folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a faj emellett abban is különbözik szárazföldi rokonától, hogy fekete hátán kevesebb a fehér pikkely.

A szigetlakók joggal féltek az invazívnak hitt kígyótól. Az erdei kobra mérge rendkívül erős, a venom a valódi kobrák mérgei közt a negyedik legveszélyesebb. A kígyó marása után azonnali orvosi ellátásra van szüksége az áldozatnak, hiszen a halál már a támadás után fél órával beállhat.

Az erdei kobra rendkívül agresszív, amikor sarokba szorítják. Ha lecsap, hatalmas mennyiségű mérget fecskendez a bőr alá. A súlyosan neurotoxikus méreg gátolja az idegsejtek működését, ez pedig fáradtsághoz, végtagbénuláshoz, beszédproblémákhoz, szívritmuszavarhoz és végül halálhoz vezet. A tünetek általában a harapás után legkorábban 15 perccel és legkésőbb 4 órával jelentkeznek, attól függően, hogy mennyi méreg került a szervezetbe.

Az egyelőre kérdéses, hogy a helyi kígyót miért nézték inváziós fajnak, és hogy São Tomé és Príncipe miért akart országos programot kidolgozni a kipusztítására. Most, hogy kiderült, hogy a kobra régóta a szigeten él, valószínűleg védett státuszt fog kapni.

(Kiemelt képünkön egy erdei kobra látható. Kép: Wikipedia)

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik